22 dana
02/09/2022

EURO CONNECTION 2023.

Rok za prijavu

  • 20/10/2022

Vrijeme i mjesto

od 31. siječnja do 1. veljače 2023. u Clermont-Ferrandu u Francuskoj

Dodatne informacije

Više informacija

Što je Euro Connection?

Euro Connection, glavna platforma za koprodukciju kratkih filmova koja za cilj ima poticanje partnerstva između producentskih kompanija u Europi oko kvalitetnih kratkometražnih projekata, 2023. godine održava se po 15. put u okviru jednoga od najvećih sajmova kratkoga filma u Clermont-Ferrandu!

Naime, Euro Connection osmišljen je kao koprodukcijski forum za europske producente, televizijske kuće, distributere i financijske podupiratelje koji traže međunarodne koprodukcijske partnere ili projekte, a samo dvodnevno događanje pitchinga i umrežavanja održavat će se 31. siječnja i 1. veljače 2023. 

Ove godine u programu će sudjelovati 14 odabranih projekata, a njihovi producenti imat će priliku sudjelovati u online pripremnim radionicama, pitchingu i predstavljanju pred 150 profesionalaca iz struke, umrežavanju s mogućim koproducentima i individualnim konzultacijama.

Uvjeti prijave

Projekti moraju biti iz jedne od navedenih zemalja: Austrije, baltičkih zemalja, Belgije, Bugarske, Cipra, Češke, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Irske, Islanda, Italije, Luksemburga, Mađarske, Malte, Moldavije, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske ili Ukrajine, te moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

• projekt mora biti kratkometražni film (animirani, igrani, kreativni dokumentarni) maksimalnog predviđenog trajanja od 30 minuta;

• projekt mora imati djelomično osigurana financijska sredstva u zemlji iz koje dolazi;

• projekt sadržava potencijal ili je namijenjen za međunarodnu koprodukciju;

• produkcija ili snimanje ne smije započeti prije lipnja 2023.;

• odabrani producent obvezuje se osobno sudjelovati na Euro Connectionu u Clermont-Ferrandu. 

Kako se prijaviti?

Pravilno ispunjenu prijavnicu u PDF obliku s ostalim nužnim dokumentima pošaljite najkasnije do 20. listopada, molimo, na adresu e-pošte: [email protected] 

U svakoj će zemlji nacionalni koordinator po završetku prikupljanja prijava provjeravati njihovu prihvatljivost te uspostaviti stručno povjerenstvo za nominaciju jednog projekta. Zatim, europski će žiri (sačinjen od 3 profesionalca iz industrije) među „finalističkim“ projektima odabrati do 13 projekata koji će dobiti priliku sudjelovati na programu Euro Connection 2023. Svi sudionici finalisti bit će obaviješteni o popisu odabranih projekata do kraja studenog 2022.

Organizator odabranim producentima omogućuje smještaj (29.1.-2.2.2023.), akreditaciju za filmski sajam u Clermont-Ferrandu te refundaciju putnih troškova u iznosu od 160 eura. Osim toga, na samo događanje pozivaju se i scenaristi/redatelji projekata, za koje će biti osiguran smještaj (zajedno s producentom), kao i akreditacija za filmski sajam. 

Pristup pitching terminima (utorak, 31. siječnja) besplatan je uz prethodnu prijavu. Online registracija za producente, predstavnike fondova, distributere i televizijske kuće koje već posjeduju akreditaciju za sajam kratkog filma u Clermont-Ferrandu otvorit će se 16. siječnja 2023. Registrirani sudionici također mogu kontaktirati tim Euro Connectiona kako bi osigurali sastanke (za srijedu, 2. veljače) s timovima odabranih projekata po vlastitom izboru.

Dodatne informacije o programu Euro Connection, kao i o samom sajmu kratkog filma možete pronaći na poveznici

Euro Connection 2023. podržan je od strane Potprograma MEDIA Programa Kreativna Europa.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]