23/10/2021

„Prošireni dokumentarni film: Alternativne cirkulacijske strategije“ – održana konferencija u suradnji s DKE – Uredima MEDIA iz Portugala, Češke i Hrvatske!

„Prošireni dokumentarni film: Alternativne cirkulacijske strategije“ – održana konferencija 23. listopada 2021. u suradnji s DKE – Uredima MEDIA iz Portugala, Češke i Hrvatske te u sklopu Međunarodnog filmskog festivala Doclisboa.

State of the Art Conference - Nebulae ima za cilj pokrenuti debatu o industrijskoj temi koja će se analizirati zajedno sa stručnjacima. U 2021. godini, u suradnji s DKE – Uredima MEDIA iz Portugala, Češke i Hrvatske, tema je bila distribucija dokumentarnih filmova u alternativnim krugovima.

Pojam 'cirkulacija' može se promatrati kao heterogena prizma kroz koju je moguće otkriti različite i nove perspektive. Poziva na razmišljanje u smislu pluraliteta, razmjene i propusnosti između različitih institucija. Cilj je ove konferencije bio pokrenuti raspravu namijenjenu izazivanju i proširenju različitih pristupa cirkulaciji pokretnih slika, s fokusom na dokumentarne filmove, okupljanjem predstavnika nekih od najvažnijih i ključnih kulturnih institucija koje promiču cirkulaciju filmova i pridonose sve većoj strateškoj ulozi umjetničkih prostora u promidžbi europskog dokumentarnog filma.

Konferencija je održana 23. listopada 2021. godine, a na njoj su sudjelovali sljedeći govornici:

Nuno Rodrigues, Solar Cinematic Art Gallery (Portugal)

Anže Persin, Stenar Projects (Portugal)

Ivana Formanová, KineDok (Češka)

Anne Mikel Jensen, Kunsthal Charlottenborg (Danska)

Ivan Perić, Kino Klub Split (Hrvatska)

Chema Gonzalez, National Museum Reina Sofia Art Center (Španjolska).

Moderatori konferencije bili su: 

Susana Costa Pereira (voditeljica DKE - Ureda MEDIA Portugala)

Miguel Ribeiro (kodirektor Međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog filma - Doclisboa)

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]