20/06/2022

Projekt „Sama“ producenta Benjamina Noaha Maričaka te scenarista i redatelja Filipa Dizdara nagrađen je najboljim projektom radionice dok je mentorstvo dodijeljeno Ivani Marinić Kragić!

DKE – Ured MEDIA iz Hrvatske i Austrije u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organizirali su od 13. do 17. lipnja o.g. radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište, čiju je kulminaciju predstavljao Pitching forum.

DKE – Ured MEDIA iz Hrvatske i Austrije u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organizirali su radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište, čiju je kulminaciju predstavljao Pitching forum.

Radionica se održavala od 13. do 17. lipnja , dok je završni Pitching forum održan 17. lipnja u Kinoteci Zlatna vrata. 

U fokusu same radionice bilo je usmjeravanje profesionalaca, prvenstveno redatelja i scenarista, te pružanje adekvatnih odgovora na pitanja o najučinkovitijim načinima pripreme i prezentacije vlastitoga projekta stručnoj javnosti – producentima, distributerima te prodajnim predstavnicima, ali istovremeno i široj javnosti. 

Za provedbu radionice bila je zadužena iskusna i renomirana njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad (njezin posljednji film Misija Ulja Funk premijerno je prikazan 2021. u sklopu programa Generation, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu). Behesht Nedjad je članica Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijega europskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Po završetku radionice čiju je kulminaciju predstavljao pitching forum, povjerenstvo koje su činili producentica Roshanak Behesht Nedjad (In Good Film), Dinko Božanić (UMAS) i voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović odlučilo je dodijeliti financijski iznos od 10.000 kuna pod sponzorstvom tvrtke UJE d.o.o., višegodišnjeg partnera Festivala mediteranskog filma Split, kratkom igranom filmu „Sama“ scenarista i redatelja Filpa Dizdara te producenta Benjamina Noaha Maričaka (Dream Incubator Productions) kao najboljem projektu radionice. 

Povjerenstvo je svoju odluku obrazložilo sljedećim riječima:

Kate je žena koja se udala iz ljubavi. S godinama su tu ljubav zamijenila tuga i strah. Jednog dana Mirko je ozlijeđen, a Kate napokon pronalazi put do svoje sreće. Kako se Mirkove stare i uvredljive navike ponovno vraćaju, Kate je više nego ikad odlučna da se oslobodi, ovaj put zauvijek. Smještajući priču na mračni dalmatinski otok, s vrlo malo dijaloga, redatelj želi unijeti napetost, ali i atmosferu i imerzivni doživljaj filma. S jedne strane, film „Sama“ inspiriran je istinitom pričom, s druge strane će se svidjeti ljubiteljima noir filma te će doprijeti do šire publike.

Nagradu koja podrazumijeva mentoriranje projekta stručnjakinja Behesht Nedjad namijenila je kratkom igranom filmu "Buleta" hrvatske scenariste, redateljice i producentice  Ivane Marinić Kragić (Marinis Media).

Za sudjelovanje na radionici odabrano je i tri projekta iz Austrije i to redom: “ Mladi bogataš“ scenarista, redatelja i producenta Alexandra Lazarova, „Abitanti“ redateljice i scenaristice Kerstin Neuwirth i producentice Sophie Ahrens (Schuldenberg Films) te „Poslije nas, čak i potop“ producentice Lene Zechner te u režiji Laurencea Trottiera.

Ovim putem DKE – Ured MEDIA Hrvatske želi zahvaliti svim polaznicima radionice na aktivnome angažmanu i predanome radu, Festivalu mediteranskog filma Split te DKE – Uredu MEDIA Austrije – zato što smo upravo u okviru njegova 15. izdanja pokrenuli priču prekogranične suradnje, tvrtki Uje d.o.o. na omogućivanju financijske nagrade te ponajviše Roshanak Behesht Nedjad, koja svojom lakoćom podučavanja kao i nesebičnim dijeljenjem znanja na jednostavan način pronalazi put do svakoga polaznika radionice pružajući mu priliku za predstavljanje sebe, ali jednako tako i vlastite filmske priče, u najboljem svjetlu.

Do idućega susreta u čarobnome Splitu!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

Fotografkinja: Marita BulimbašićKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]