29/03/2022

Kino Urania u Osijeku & Art-kino u Rijeci sudjeluju u simultanim projekcijama filmova 'Quo vadis, Aida?' (Osijek) i 'Bijeg' (Rijeka) u sklopu Nagrade publike Lux 2022.!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno najavljuje da su kino Urania u Osijeku i Art-kino u Rijeci jedina hrvatska kina koja sudjeluju u simultanome događanju Nagrada publike Lux 2022., što ga zajedno organiziraju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom, Kreativnom Europom MEDIA i Europa Cinemas.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno najavljuje da su kino Urania u Osijeku i Art-kino u Rijeci jedina hrvatska kina koja sudjeluju u simultanome događanju Nagrada publike Lux 2022., što ga zajedno organiziraju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom, Kreativnom Europom MEDIA i Europa Cinemas.

Diljem Europe će se 29. i 31. ožujka te 1. travnja ove godine održati simultane projekcije filmova Bijeg, Konačna sloboda i Quo vadis, Aida? koji se kandidiraju za Nagradu publike Lux 2022. Nakon projekcija filmova uslijedit će razgovori s predstavnicima filmova. 

Danas, s početkom u 19 sati, 15 europskih kina, među kojima je i kino Urania u Osijeku, prikazat će simultano projekciju filma Quo vadis, Aida?, dobitnika Europske filmske nagrade za najbolji europski film, najbolju režiju i najbolju glumicu. Neposredno poslije besplatne projekcije filma gledatelji će moći sudjelovati u razgovoru s redateljicom Jasmilom Žbanić.

'Quo vadis, Aida?'  - Jasmila Žbanić (scenaristica i redateljica)

Bosna i Hercegovina, srpanj 1995. Aida je prevoditeljica za UN u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njezina je obitelj među tisućama građana koji traže sklonište u kampu UN-a. Kako sudjeluje u pregovorima, Aida ima pristup ključnim informacijama koje treba protumačiti. Što je na pomolu njezinoj obitelji i ljudima - spašavanje ili smrt? Koji bi potez trebala poduzeti?

Nastavno na projekciju filma u četvrtak, 31. ožujka 2022., s početkom u 17 sati u kinu Urania održat će se panel-diskusija na temu ratnog izvještavanja i ratne propagande. Sudjeluju:  Ana Diklić (Glas Slavonije), Davor Lončarić (HRT - Radio Osijek), Zoran Jaćimović (ratni fotoreporter i urednik internetskog izdanja Glasa Slavonije), Danijela Mikola (ratna reporterka i novinarka 24sata), Branko Vrbošić (ratni reporter i nekadašnji novinar Večernjeg lista), dok će panel-diskusiju moderirati Tomislav Levak (predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku).

To je događanje dio aktivnosti europskog projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds i posebnog programa CineWar.

Simultanu projekciju filma Bijeg  prikazat će sljedećih 13 europskih kina, među kojima je i Art-kino u Rijeci. Sve će se odvijati 1. travnja s početkom u 19 sati, a Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA RH, predstavit će navedeni film. Također, neposredno poslije besplatne projekcije filma gledatelji će moći sudjelovati u razgovoru s redateljom Jonasom P. Rasmussenom. 

'Bijeg' – Jonas Poher Rasmussen (redatelj)

U filmu Bijeg, dobitniku Velike nagrade žirija na ovogodišnjem Sundance festivalu, redatelj Jonas Poher Rasmussen priča potresnu priču o pripadnosti i potrazi za identitetom. Aminov život definiran je njegovom prošlošću i tajnom koju je čuvao više od 20 godina. Prisiljen napustiti svoju domovinu Afganistan kao malo dijete sa svojom majkom, braćom i sestrama, Amin se sada bori s tim kako će njegova prošlost utjecati na njegovu budućnost u Danskoj i život koji gradi sa svojim budućim mužem. 

Zahvaljujući filmskoj nagradi, Europski parlament od 2007. podržava distribuciju europskih filmova i finaliste podnaslovljuje na 24 jezika EU-a. Za Nagradu publike Lux odabiru se filmovi europske koprodukcije koji se bave aktualnim političkim i društvenim pitanjima te potiču raspravu o našim vrijednostima.

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje, no svakako je važno da na službenim stranicama navedenih kina provjerite informacije te rezervirate svoje mjesto na vrijeme s obzirom na to da je broj mjesta ograničen zbog pandemijskih restrikcija.

Dobro došli na simultane projekcije Nagrada publike Lux 2022. i uživajte u europskim filmovima!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]