09/09/2022

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA osigurali ukupan iznos od 1.389.980,30 eura u 2021. godini!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s veseljem objavljuje da su hrvatski korisnici Potprograma MEDIA osigurali ukupan iznos od 1.389.980,30 eura u 2021. godini, i to u sklopu sedam poziva te dva poziva putem europske mreže kina Europa Cinemas.

Dodatne informacije

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s ponosom objavljuje uspjehe hrvatskih korisnika u sklopu prvih poziva novog programskog razdoblja Potprograma MEDIA 2021. - 2027., kao i potpore koje su dodijeljene hrvatskim kinima putem poziva europske mreže kina Europa Cinemas te poziva Collaborate to Innovate / Suradnja na području inovacija u 2021. godini.

Naime, od ukupno objavljenih jedanaest poziva Potprograma MEDIA u 2021. godini, hrvatski korisnici Potprograma MEDIA uspješno su osigurali potpore u ukupnom iznosu od 1.389.980,30 eura, i to u sklopu sedam kategorija te dva poziva europske mreže kina Europa Cinemas. 

Klaster za sadržaj – ukupno: 413.759 eura

U sklopu klastera za sadržaj putem poziva za europski mini razvoj skupnih projekata te korazvoj sedam producentskih tvrtki iz Hrvatske osiguralo je ukupan iznos od 413.759 eura.

Europski mini razvoj skupnih projekata – CREA-MEDIA-2021-MINISLATE (rok za prijavu: 12. 8. 2021.) – ukupan iznos: 280.000 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-MINISLATE (namijenjenog isključivo producentskim kućama iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta) zaprimljene su ukupno 123 prijave iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, a potpora je odobrena za 38 projekata iz 17 zemalja članica s ukupnim iznosom od 4.475.000 eura. Hrvatska se, uz Bugarsku, Češku, Slovačku i Sloveniju, našla na listi zemalja s čak tri podržana mini skupna projekta. Hrvatskim je prijaviteljima tako osigurana potpora u ukupnom iznosu od 280.000 eura!

Producentska tvrtka Nukleus film d.o.o., iza koje stoji producent Siniša Juričić, osigurala je sredstva za razvoj četiriju projekata u ukupnom iznosu od 115.000 eura te se sukladno tome obvezala da će realizirati sljedeće projekte: dva dokumentarna filma - „Dnistru. Nepovratan tok života“, u suradnji s produkcijskim kućama iz Finske (Hillstream Pictures), Latvije (Baltic Balkan Productions) i Moldavije (Niste Films), i „Mjerenje neba“ redatelja Petra Oreškovića, u suradnji s produkcijskim kućama iz Italije (Tesla Produzioni), Slovenije (Studio Virc) i Srbije (Predralva). Također, na popisu se nalazi i igrani film „Mama“ redatelja i scenarista Nikole Ležaića u suradnji s produkcijskim kućama iz Bugarske (PremierStudio) te Srbije (QČE) te kratki igrani film „Dok si pod mojim krovom“ u režiji Ivana Stanića, koji je u suradnji s Natkom Jurdanom napisao i scenarij.

Drugi hrvatski prijavitelj kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u iznosu od 100.000 eura jest udruga Restart, i to za sljedeća četiri projekta: tri dugometražna dokumentarna filma - „Taj zvuk u visini“ redatelja i scenarista Srđana Keče i producentskog tima Vanje Jambrović i Dragane Jovović (Non-Aligned Films iz Srbije) u koprodukciji s francuskom tvrtkom Bocalupo Films, „Budi realan, traži nemoguće“ koji potpisuje redateljica i scenaristica Vanja Juranić, producenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera, „Cordon“ producenta Olivera Sertića te redatelja i scenarista Antuna Mezulića te kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film „Valerija“ producentica Vanje Jambrović i Sare Jurinčić, koja je ujedno i redateljica te scenaristica. Film nastaje u produkciji udruge Restart i Studija Nomad. 

Trećeg prijavitelja koji je osigurao potporu u iznosu od 65.000 eura predstavlja produkcijska tvrtka Hulahop d.o.o., koja će realizirati dokumentarni serijal „Betonski spavači: trijumfi modernizma“ redatelja Saše Bana, scenarista Maroja Mrduljaša i Nevenke Sablić te producentice Dane Budisavljević, u suradnji s producentskim kućama (partnerima) iz Belgije (Squarefish), Slovenije (December) i Srbije (This & That). Drugi projekt je dokumentarni film „Vuk Europske unije“ koji potpisuju redatelj Jadran Boban, scenarist Dragan Grozdanić te producentica Dana Budisavljević, a realizirat će se u suradnji s koproducentima: Les filmes de la butte (iz Francuske), Agitprop (iz Bugarske) te Wake Up Films (iz Srbije).

Europski korazvoj - CREA-MEDIA-2021-CODEV (rok za prijavu: 17. 11. 2021.) – ukupan iznos: 133.759 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-CODEV zaprimljeno je čak 118 prijava iz 23 zemlje članice Potprograma MEDIA, dok je potpora odobrena za 62 projekta u ukupnom iznosu od 6.345.118,22 eura. Hrvatski su prijavitelji svojim projektima osigurali potpore u iznosu od 133.759 eura! Osim toga, kada govorimo o omjeru prijavljenih i odobrenih projekata među zemljama članicama EU, Hrvatska s rezultatom od čak 55,56% s Grčkom dijeli 5. mjesto, dok su ispred njih samo Danska, Luksemburg, Nizozemska te Cipar, koji sa 66,67% stoji na vrhu ljestvice.

Producentska tvrtka Antitalent d.o.o. osigurala je potporu u iznosu od 60.000 eura kao partner na projektu „Lovac na vještice“, kriminalističkoj seriji koju potpisuju redateljica i scenaristica Maja Pek-Brünjes i producent Danijel Pek, u suradnji s produkcijskim kućama Tramal Films u ulozi koordinatora iz Slovenije i Freibeuter u ulozi partnera iz Austrije. Posebno želimo istaknuti da je „Lovac na vještice“ zauzeo visoko 5. mjesto prema ukupnom broju osvojenih bodova!

Drugi projekt kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u iznosu od 45.261 euro jest zajednička prijava producentskih tvrtki Maxima Film d.o.o. (koordinator) i Eclectica d.o.o., a riječ je igranom filmu „Svadba“ redatelja i scenarista Igora Šeregija te producenta Ivana Kelave (Eclectica) i koproducenta (partnera) Marka Jocića (Viktorija Film iz Srbije).

Potprogram MEDIA odobrio je potporu u vrijednosti od 15.000 eura i produkcijskoj tvrtki PomPom Film d.o.o. kao partneru na projektu „GameGirl“, dugometražnom igranom filmu za djecu iza kojega stoji redateljica Marina Andree Škop, također i jedna od producentica, zajedno s češkom producenticom Juliettom Sichel (8Heads Productions / koordinatoricom projekta iz Češke).

Produkcijska tvrtka Wolfgang & Dolly d.o.o. u ulozi partnera na projektu putem ovog poziva osigurala je potporu u iznosu od 8000 eura te se tako obvezala da će realizirati dugometražni igrani film „Iskupljenje“ redateljice i scenaristice Sonje Prosenc i producentice Tamare Babun, a u suradnji s produkcijskim tvrtkama Zavod Mono o iz Slovenije (koordinator), Tomsa Films iz Francuske (partner) te Incitus Films iz Norveške (partner).

Naposljetku, potpora u iznosu od 5498 eura dodijeljena je produkcijskoj tvrtki 4Film d.o.o., iza koje stoji producentica Anita Juka, kao partneru na dokumentarnom filmu „Na životu“ redatelja i scenarista Rodolfa Bisattija, koji je scenarij napisao zajedno s Maurizijem Pasettijem i Laurom Pellicciari, a u suradnji s produkcijskim tvrtkama Kineofilm iz Italije (koordinator) te Ciné-Sud Promotion iz Francuske (partner).

Klaster za poslovanje – ukupno: 58.096 eura

U sklopu klastera za poslovanje putem poziva za sajmove i umrežavanje te filmova koji putuju osiguran je ukupan iznos od 58.096 eura.

Sajmovi i umrežavanje – CREA-MEDIA-2021-MARKETNET (rok za prijavu: 24. 8. 2021.) – ukupno: 15.000 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-MARKETNET potporu Potprograma MEDIA osiguralo je 54 projekata, i to u ukupnom iznosu od 8.549.895,15 eura.

Producentska tvrtka Hulahop d.o.o. u sklopu ovog poziva osigurala je iznos od 15.000 eura prijavivši se kao jedan od partnera na CEE Animation Support Industry Programme (program potpore industriji animiranog filma), koji je potpomognut ukupnim iznosom od 151.500 eura, a našao se na odličnom 15. mjestu po ukupnom broju osvojenih bodova.

Filmovi koji putuju - CREA-MEDIA-2021-FILMOVE (rok za prijavu: 24. 8. 2021.) – ukupno: 43.096 eura

S druge strane, u sklopu navedenog poziva 7 hrvatskih distributera osiguralo je potpore u iznosu od čak 43.096 eura!

Klaster za publiku – ukupno: 726.830,30 eura

Europski filmski festivali - CREA-MEDIA-2021-FEST (rok za prijavu: 24. 8. 2021.) – ukupno: 394.000 eura

U sklopu navedenog poziva osigurane su čak 92 potpore za festivale iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA, i to u ukupnom iznosu od 9.312.000 eura. Među njima su se našla čak četiri hrvatska festivala, čime Hrvatska ostvaruje odličan rezultat među zemljama niskog produkcijskog kapaciteta – Češka i Srbija su također osigurale potporu za četiri festivala, dok su na ljestvici više jedino Poljska sa šest odobrenih festivala te Portugal s njih čak sedam.

Dobra praksa hrvatskih festivala u sklopu ovog poziva svakako se nastavlja te su tako Animafest Zagreb, Zagreb Film Festival, Festival mediteranskog filma Split (FMFS) i Motovun Film Festival potpomognuti zadivljujućim ukupnim iznosom od čak 394.000 eura Potprograma MEDIA! Osim toga, važno je istaknuti kako je to ujedno i prvi put da se Festival mediteranskog filma Split našao na popisu europskih festivala, na što smo iznimno ponosni.

Razvoj publike i filmsko obrazovanje - CREA-MEDIA-2021-AUDFILMEDU (rok za prijavu: 5. 10. 2021.) – ukupno: 165.457,30 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-AUDFILMEDU, potporu je osiguralo 12 projekata u ukupnom iznosu od 6.207.725,07 eura, a hrvatski su prijavitelji kao partneri na čak tri projekta osigurali potpore u iznosu od 165.457,30 eura!

Udruga Bacači sjenki osigurala je sredstva u iznosu 62.734,74 eura, i to u ulozi partnera na projektu CinEd 2.1. (europski program obrazovanja o filmu i kroz film za djecu i mlade) portugalskog prijavitelja Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema, što je ujedno i projekt koji je kao najbolje ocijenjen osvojio najviše bodova! Drugi partneri na projektu su A Bao A Qu (Španjolska), Arte Urbana Collectif (Bugarska), Asociația Culturală CONTRASENS (Rumunjska), Asociace českých filmových klubů (Češka), DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (Njemačka), Deutsche Filmakademie (Njemačka), GET - Gruppo Esperienze Teatrali (Italija), IhmeFilmi (Finska), MOG Technologies (Portugal), Os Filhos de Lumière (Portugal) te The Greek Film Archive Foundation (Grčka).

Udruga Restart nastavlja tradiciju partnerskog sudjelovanja na projektu KineDok te je u 2021. godini osigurala potporu u iznosu od 51.461 euro. Riječ je o projektu povezivanja jedinstvenog filmskog kluba i alternativne distribucijske platforme koja spaja ljubitelje i autore dokumentarnih filmova, čiji je koordinator Institut dokumentarnog filma iz Češke. Drugi su partneri na projektu Anthropolis Egyesület (Mađarska), Chai Khana (Gruzija), Filmtopia (Slovačka) te One World Romania Association (Rumunjska).

Naposljetku, udruga Djeca susreću umjetnost iznos od 51.261,56 eura ostvaruje kao partner u projektu Film u bolnici, omogućavajući djeci u bolnicama pristup kvalitetnim europskim filmovima. Koordinator projekta je BUFF Film Festival iz Švedske, dok druge partnere čine Drac Màgic (Španjolska), Il Nuovo Fantarca Onlus (Italija), Javni zavod Kinodvor (Slovenija) te JEF - Young European Federalists (Belgija).

Mreže VoD platformi i operatera - CREA-MEDIA-2021-VODNET (rok za prijavu: 5. 10. 2021.) – ukupno: 167.373 eura

U sklopu poziva CREA-MEDIA-2021-VODNET, sedam VoD servisa je podržano s ukupnim iznosom od 3.576.217,45 eura. PICKBOX d.o.o., u ulozi partnera, je putem projekta USP plus (Unified Streaming Project), suradnje VoD servisa iz čak 14 zemalja koja objedinjuje više od 10.000 filmova, primarno europskih audiovizualnih djela, osigurao potporu u iznosu od 167.373 eura!

Europa Cinemas – ukupno: 91.295 eura

Kada govorimo o uspješnim rezultatima hrvatskih prijavitelja, važno je spomenuti i podatak da je čak 16 hrvatskih kina koja su dio europske mreže kina Europa Cinemas iz Potprograma MEDIA 2021. godine osiguralo sredstva u vrijednosti od 91.295 eura!

Također, u sklopu poziva Collaborate to Innovate, koji je Europa Cinemas uz potporu Potprograma MEDIA pokrenuto 2021. godine, odabrano je 15 projekata, među kojima se našao i hrvatski projekt Kina Mediteran„Kino Magistrala“! Putem ovog poziva Kino Mediteran je, u suradnji s riječkim Art-kinom, splitskom Kinotekom Zlatna vrata te dubrovačkim Kinematografima, osiguralo potporu u ukupnom iznosu od čak 100.000 eura, a sam projekt obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočna i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije, a koji se povezuju organizacijom zajedničkih filmskih programa s naglaskom na razvoju nove publike, prvenstveno djece i mladih.

Iako smo s nestrpljenjem čekali prve rezultate u sklopu novog programskog razdoblja, sretni smo što su hrvatski korisnici iznimno uspješno realizirali 2021. godinu te im svima čestitamo od srca i želimo puno uspjeha i dalje!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]