17/12/2021

Europa Cinemas: poziv za suradnju kina u području inovativnih projekata 2022.!

Europa Cinemas sa zadovoljstvom objavljuje da je otvoren poziv namijenjen kinima, članovima mreže, za prijavu suradničkih i inovativnih projekata u 2022. godini!

Oslanjajući se na uspješnost prošlogodišnjeg poziva, Potprogram MEDIA će i u 2022. godini dodatno financijski pomoći u sufinanciranju suradničkih i partnerskih projekata kina, članova jedine europske mreže kina – Europa Cinemas. Poziv ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i suradničke projekte koje provodi nekoliko kina članova iz iste zemlje ili preko granica, a na europskoj razini.

U 2022. Potprogram MEDIA će, putem Europa Cinemas, rezervirati sredstva u iznosu od 2 milijuna eura.

Poziv posebno nastoji podržati projekte koji imaju potencijal inspirirati druge kinoprikazivače u mreži i šire. Uspješni projekti morat će ponuditi dokaze o potencijalnom utjecaju na filmski sektor u područjima kao što su promocija, cirkulacija i vidljivost europskih filmova; razvoj publike, a posebno rast mlade publike; te poboljšanje konkurentnosti i održivosti kina na vlastitim tržištima i u vlastitim lokalnim zajednicama.

Među glavnim prioritetima poziva bit će i socijalna uključenost i održivost okoliša.

Financijski doprinos Europa Cinemasa iznosit će najviše 100.000 € po projektu i neće prelaziti:

  • 70% ukupnih ulaganja za projekte podnose uglavnom prijavitelji iz grupacije zemalja A i B, a gdje će glavni rashodi projekta biti u zemljama A i B,
  • 80% ukupnih ulaganja za projekte podnose uglavnom koordinatori i partneri iz grupacije C i D zemalja.

Europa Cinemas će u siječnju 2022. godine organizirati niz Zoom sesija u sklopu kojih će biti predstavljene smjernice, a sudionici će imati mogućnost postavljanja pitanja o postupku prijave te kriterijima poziva. 

Svakako se preporučuje informirati u rubrici često postavljena pitanja ili se izravno obratiti pitanjima putem e-pošte [email protected]

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]