29/06/2022

DKE - Uredi MEDIA iz Srbije i Hrvatske organiziraju "Info dan MEDIA Potprograma: korazvoj i mini slate"!

DKE - Uredi MEDIA iz Srbije i Hrvatske organiziraju "Info dan MEDIA Potprograma: korazvoj i mini slate", 1. sprnja o.g. s početkom u 10 sati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. 

U sklopu jednodnevnog događanja, u petak 1. srpnja, o.g. s početkom u 10 sati, u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1, Multi sala, 2.kat) u Beogradu, održat će se info dan MEDIA Potprograma vezan uz pozive Europskog korazvoja i mini razvoja skupnih projekata kao i individualne konzultacije. 

Pozive će predstaviti Martina Petrović, voditeljica DKE - Ureda MEDIA Hrvatske. U sklopu navedenoga događanja, održat će se i individualne konzultacije s prijavljenim sudionicama. 

Oba poziva pripadaju sadržajnom klasteru te će predstavljanje poziva svakako imati naglasak na smjernice (tzv. tips & tricks), a koje podrazumijevaju 

Pozivi su podijeljeni u tri klastera, a u sklopu navedenog događanja fokus je bio na klasteru za sadržaj. Prezentacije su imale naglasak na smjernice (tzv. tips&tricks) koje podrazumijevaju upućivanje u pravi trenutak za pripremu i prijavu vlastitoga filmskog projekta na temelju novih poziva, pojašnjenja u pogledu bitnih aspekata ispunjavanja prijavnica, kao i isticanje najvažnijih segmenata primjera dobre prakse. 

Europski korazvoj (nekadašnji razvoj pojedinačnih projekata) u sklopu novog Potprograma MEDIA 2021. - 2027. podrazumijevat će prijavu za razvoj jednog filmskog projekta, i to od strane dvije različite producentske kuće/tvrtke/udruge, te koje se nalaze u dvjema različitim zemljama članicama Potprograma MEDIA. 

Svaka producentska kuća/tvrtka/udruga, bilo da se radi o koordinatoru ili partneru,  može po filmskom projektu osigurati od Potprograma MEDIA ukupno 60.000 eura za razvoj jednog filmskog projekta. Odnosno ukupan maksimalan iznos za razvoj jednog projekta iznosi 240.000 eura.

Europski mini razvoj skupnih projekata posvećen je europskim producentskim tvrtkama koje mogu razviti dva do tri projekta odjednom (animirani/a, kreativno-dokumentarni/a i igrani/a film/serija) te koje dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta. Maksimalna potpora za mini razvoj skupnih projekata iznosi 310.000 eura.

U sklopu potpore također je omogućeno dodatno sufinanciranje proizvodnje kratkog filma " novih talenata" u iznosu od 10.000 eura.

Vidimo se!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!

*Autorica naslovnog portreta: Petra Grozaj.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]