Videoigre

Potpora za razvoj videoigara

Koji je rok prijave?

12. 02. 2020. do 17 sati (za ispunjavanje internetskog obrasca)

Što je važno imati na umu prilikom ispunjavanja prijavnice?

 • Faza produkcije prijavljenog projekta ne smije započeti najmanje 8 mjeseci od datuma njegove prijave.
 • Prije ispunjavanja prijavnice u elektroničkom obliku potrebno je registrirati se na Portalu za obrazovanje, audiovizualne djelatnosti, kulturu, građanstvo i volonterstvo kako bi se dobio tzv. identifikacijski kod, koji će biti zatražen prilikom ispunjavanja prijavnice.

Ciljani projekti

Potprogram MEDIA podupire europske produkcijske kuće s iskustvom, zainteresirane za razvoj idejnoga rješenja ili projekta videoigara koji pokazuju:

 • visoku razinu originalnosti, inovativne i kreativne vrijednosti, kulturnu različitost te naglašen europski kulturni identitet i naslijeđe u odnosu na postojeća tipična djela;
 • visoku razinu ambicije za komercijalnost ostvarenja i opsežan prekogranični potencijal kojim se može doseći europsko i međunarodno tržište.

Kandidati mogu prijaviti prijedlog za razvoj idejnoga rješenja ili projekta (do razine prototipa ili pokusne verzije) inovativne i kreativne video igre s narativnim pripovijedanjem namijenjene komercijalnoj distribuciji na računalima, konzolama, mobilnim uređajima, tabletima, pametnim telefonima ili dr.

Tko se može prijaviti?

Potpora za razvoj videoigara namijenjena je europskim nezavisnim tvrtkama koje pravno postoje najmanje 12 mjeseci u odnosu na datum prijave projekta. 

Potrebno je priložiti i dokaz o produkciji ili razvoju prethodne videoigre koja je bila komercijalno distribuirana tijekom posljednje dvije godine koje prethode objavljenom Pozivu za prijavu projekata (u periodu od 01/01/2017 i datuma prijave).

Koji su projekti prihvatljivi za stjecanje potpore razvoju videoigara?

 • Kandidat mora imati većinsko vlasništvo nad pravima koja se odnose na projekt;
 • Ako je projekt adaptacija već postojećega djela, kandidat mora također dokazati da posjeduje većinska prava koja se odnose na prava adaptacije toga djela potpisanim i datiranim predugovorom ili ugovorom o prijenosu prava;

O kojim je iznosima potpore riječ?

 • Ukupan raspoloživi proračun iznosi 3,78 milijuna eura,
 • Dodijeljeni financijski doprinos jest subvencija,
 • Doprinos iznosi između 10 000 eura i 150 000 eura za razvoj koncepta i projekta europske videoigre (aktivnosti do faze u kojoj koncept omogućuje stvaranje izvedivoga prototipa ili pokusne verzije),
 • Dodijeljeni financijski doprinos ni u kojem slučaju ne može premašiti 50 % ukupnih troškova koje je predvidio podnositelj prijave.
Istekao rok prijave
22/09/2019

Rok za prijavu

 • 12/02/2020
Istekao rok prijave
16/11/2018

Rok za prijavu

 • 27/02/2019
Istekao rok prijave
26/12/2018

Rok za prijavu

 • 08/03/2018
Istekao rok prijave
20/12/2016

Rok za prijavu

 • 02/03/2017
Istekao rok prijave
14/12/2015

Rok za prijavu

 • 03/03/2016
Istekao rok prijave
26/01/2015

Rok za prijavu

 • 26/03/2015
Istekao rok prijave
20/12/2013

Rok za prijavu

 • 28/03/2014


Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]