Istekao rok prijave
07/10/2020

WEMW 2021. koprodukcijski forum

Rok za prijavu

 • 06/11/2020

Vrijeme i mjesto

Međunarodni filmski festival u Trstu - 24. do 26. siječnja 2021. godine (prvi dio programa)
Online dio programa - 27. i 28. siječnja 2021. godine (drugi dio programa)

Dodatne informacije

Više informacija

Svake godine u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Trstu održava se koprodukcijski forum When East Meets West (WEMW) namijenjen europskim dugometražnim dokumentarnim i igranim filmovima u razvoju. Misija WEMW-a kontinuirano je istraživanje specifičnosti istočne i zapadne kulture kroz prijavljene projekte i njihovo povezivanje. Zemlje u fokusu WEMW 2021. su Italija i Izrael.

WEMW 2021. provest će svoj program koji će se jednim dijelom održati u Trstu, a drugim online kako bi se zadovoljile potrebe i mogućnosti svih prijavljenih sudionika. Program foruma u Trstu, u sklopu festivala, održat će se od 24. do 26. siječnja 2021. godine. Online dio programa, koji se odnosi na pojedinačne sastanke s potencijalnim suradnicima i partnerima, održat će se 27. i 28. siječnja 2021. godine.

Svi sudionici foruma imaju priliku pitchirati svoj projekt ispred donositelja odluka i drugih sudionika u Trstu, a ostali filmski profesionalci koji se registriraju moći će pratiti pitchiranje projekata putem interneta. Na koprodukcijskom forumu svake godine sudjeluju producenti, potencijalni koprodukcijski partneri, distributeri, donositelji odluka i drugi filmski profesionalci.

Novitet izdanja WEMW 2021. jest praćenje razvoja svakog projekta u fazama prije, tijekom i nakon foruma, koje će provoditi poslovni anđeli iz cijele Europe koje je WEMW odabrao za svaki pojedini projekt u suradnji s EAVE-om. Nositelji odabranih projekata ostvarit će priliku za pojedinačne sastanke i savjetovanja vezana za koprodukciju, financijski aspekt projekta, promociju i marketing, ovisno o primarnim potrebama pojedinog projekta.

Od ovog tjedna počinje potprogram WEMW Scouting Days koji će trajati do kraja listopada 2020. godine. Nositelji projekata mogu zatražiti individualne sastanke s WEMW timom svakog ponedjeljka i utorka, na kojima će se razgovarati o projektima, dijeliti ideje te doznati više o koprodukcijskom forumu i procesu prijave. Zainteresirani timovi ili pojedinci mogu dogovoriti sastanke slanjem upita na e-mail poštu: [email protected]

Kriteriji za prijavu na WEMW program 

 • producenti iz Europe*, Izraela, Sjeverne i Južne Amerike mogu se prijaviti na WEMW
 • prijavljeni projekti moraju biti dugometražni igrani ili dokumentarni filmovi u razvoju koji su ostvarili minimalno 10% financijskih sredstava
 • prijavljeni projekti moraju imati međunarodni koprodukcijski potencijal

*zemlje Europe: Albanija, Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Kazahstan, Kosovo, Latvija, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Norveška, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija

Postupak prijave i potrebna projektna dokumentacija

 • prijave koje će se uzeti na razmatranje moraju biti u potpunosti ispunjene 
 • potrebna dokumentacija: scenoslijed (treatment) projekta (od 5 do 8 stranica), financijski plan, teaser/vizuali/mood board projekta i prikaz prijašnjeg rada redatelja
 • nositelji projekta moraju napraviti profile i priložiti traženu projektnu dokumentaciju u online prijavnicu 
 • link za registraciju, izradu profila i prijavu: WEMWtrieste/2021

Nagrade WEMW foruma

 • Film Center Serbia Development Award – novčana nagrada za projekt
 • EAVE scholarship – nagrada za sudjelovanje na EAVE radionici
 • EWA Network Best Woman Award – novčana nagrada za najbolju redateljicu
 • Producers Network Prize – besplatna akreditacija za produkcijski market u Cannesu (Cannes Marche du Film Producer's Network) 
 • Pop Up Film Residency Award – nagrada za trotjednu rezidenciju koju će voditi međunarodni mentori


Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]