Istekao rok prijave
13/01/2017

The Biennale College Cinema Venezia – virtualna stvarnost – novi program kontinuiranoga usavršavanja

Potprogram MEDIA od ove godine sudjeluje u sufinanciranju programa kontinuiranoga usavršavanja pod nazivom The Biennale College Cinema Venezia – virtualna stvarnost.

Cilj je ovoga programa usavršavanja omogućiti filmskim i ostalim kreativnim profesionalcima istraživanja putem čitavoga spektra estetskih i narativnih potencijala kako bi ih se u potpunosti pripremilo za 360˚ interaktivne budućnosti virtualne stvarnosti.

Uz potporu međunarodnih stručnjaka u navedenome području, program usavršavanja nastojat će pomoći postojećim nezavisnim filmskim i kreativnim profesionalcima unutar i izvan Europe u stjecanju mehanizama za adekvatnu pripremu i prilagodbu svoga postojećeg znanja za medij virtualne stvarnosti. U okviru procesa učenja sudionici programa dobit će specifično znanje s posebnim naglaskom na pripovijedanju u kontekstu virtualne stvarnosti te će im biti pojašnjeni načini redefiniranja odnosa između priče i publike.

Slijedom navedenoga, osobe zadužene za provedbu programa usavršavanja izabrat će 9 timova redatelja i producenata koji će raditi na razvoju projekata virtualne stvarnosti i to u trajanju od 10 do 20 minuta. Podrazumijevat će se razvoj projekta u cijelosti: od samoga aspekta razvoja koncepta, uključujući sve segmente kreativnoga i produkcijskoga procesa kao i pitanja publike i tržišta.

Osigurat će se financijska potpora za produkciju triju projekata virtualne stvarnosti, za svaki u iznosu od 30.000 eura. Projekti će premijeru imati u okviru 74. izdanja Međunarodnoga filmskog festivala u Veneciji, početkom rujna 2017. godine. Ostali projekti u razvoju imat će priliku predstaviti se tijekom tzv. programa Venice Production Bridge.

The Biennale College Cinema – virtualna stvarnost organiziran je u suradnji s Nizozemskim filmskim fondom i Torino Film Labom.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr