Istekao rok prijave
10/10/2019

The Biennale College Cinema Venezia: Virtualna stvarnost 2020.

Rok za prijavu

  • 22/10/2019

Vrijeme i mjesto

1. sesija: 10. - 16. siječnja 2020. (Venecija, Italija)

2. sesija (za finaliste): 03. - 06. ožujka 2020. (Venecija, Italija)

3. sesija: završno predstavljanje projekata na sajmu Venice Production Bridge u rujnu 2020. 

Dodatne informacije

Više informacija

Virtualna stvarnost (Virtual Reality) nova je audiovizualna forma čija se gramatika i jezik još uvijek otkrivaju. Biennale College Cinema poziva stoga kreativne stručnjake iz područja filmske industrije kao i industrije videoigara, kazališta, plesa, vizualnih umjetnosti i dr. koji žele istražiti novi medij da se prijave za radionice.

Cilj je ovoga programa usavršavanja omogućiti filmskim i ostalim kreativnim profesionalcima istraživanja putem čitavoga spektra estetskih i narativnih potencijala kako bi ih se u potpunosti pripremilo za 360˚ interaktivne budućnosti virtualne stvarnosti.

Za četvrto izdanje traže se VR projekti do 30 minuta trajanja, čiji pojedinačni financijski proračun iznosi najviše 60.000 eura, a koji mogu biti proizvedeni do početka Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji 2020., na kojem bi trebali biti i prikazani. Nužno je da prijavljeni projekti budu realizirani tehnologijom virtualne stvarnosti.

Uz potporu međunarodnih stručnjaka u navedenome području, program usavršavanja nastojat će pomoći postojećim nezavisnim filmskim i kreativnim profesionalcima unutar i izvan Europe u stjecanju mehanizama za adekvatnu pripremu i prilagodbu svoga postojećeg znanja za medij virtualne stvarnosti. U okviru procesa učenja sudionici programa dobit će specifično znanje s posebnim naglaskom na pripovijedanju u kontekstu virtualne stvarnosti te će im biti pojašnjeni načini redefiniranja odnosa između priče i publike.

Osigurat će se financijska potpora za produkciju triju projekata virtualne stvarnosti, za svaki u iznosu do 60.000 eura.

Rok za prijavu je 22. listopad 2019., a sve se radionice održavaju u Veneciji.

Prva radionica će se održati od 10. do 16. siječnja 2020., druga od 3. do 6. ožujka 2020., a završno predstavljanje VR projekata predviđeno je za vrijeme trajanja Venecija Film Festivala na sajmu Venice Production Bridge u rujnu 2020.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr