Istekao rok prijave
14/05/2020

SOFA – School of Film Advancement

Rok za prijavu

 • 10/06/2020

Vrijeme i mjesto

Od 16. do 21. kolovoza u Varšavi (Poljska), u travnju 2021. u Tbilisiju (Gruzija) te u lipnju 2021. u Vilniusu (Litva).

Kontakt

SOFA: office@joinsofa.org

Više informacija

SOFA – School of Film Advancement program je usavršavanja namijenjen kulturnim menadžerima iz područja audiovizualnog sektora kojem je cilj jačanje nacionalne filmske i audiovizualne industrije te pokretanje novih projekata u području kinematografije. SOFA pomaže svojim sudionicima u razvoju ideja do konkretnih projekata, otvarajući im nove putove prema prijavama za financiranje projekata te njihovoj konačnoj provedbi. Specifičnost programa SOFA u audiovizualnoj industriji jest usmjerenost radionica na kulturne menadžere i filmske poduzetnike umjesto na producente i redatelje.

Ovogodišnje 8. izdanje uključivat će tri intenzivne radionice koje će se održavati tijekom godinu dana – od 16. do 21. kolovoza u Varšavi (Poljska), u travnju 2021. u Tbilisiju (Gruzija) te u lipnju 2021. u Vilniusu (Litva).

Programom se nastoje podržati kulturni menadžeri i poduzetnici s jedinstvenim projektima iz područja audiovizualne industrije. Izabrani sudionici radit će s iskusnim mentorima koji će ih osposobljavati u različitim kreativnim područjima te im pružiti znanja o tome kako svojim projektima doprijeti do domaće i međunarodne kinopublike.

Prihvatljivi prijavitelji i projekti

 • Prihvatljivi su stručnjaci iz područja audiovizualne industrije s prethodnim iskustvom rada u kulturnom menadžmentu koji dolaze iz srednje ili istočne Europe, srednje Azije, Južnog Kavkaza, Grčke, Izraela, Njemačke ili regije MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika).
   
 • Projekti mogu uključivati osnivanje filmskog festivala, filmskog fonda, filmske komisije, platforme za digitalnu distribuciju, kina ili muzeja/arhiva filma; projekt također može biti povezan sa zakonom o autorskim pravima, podrazumijevati tiskani ili internetski filmski časopis, platformu VOD-a, inicijativu za obuku; mogući su i drugi kreativni i inovativni projekti s područja kulturnog i filmskog menadžmenta.
   
 • Ove su godine za radionice SOFA prihvatljivi i projekti koji se odnose na videoigre, sveobuhvatna i interaktivna iskustva te VR projekte. 
   
 • Budući da se SOFA zalaže za ekološku održivost, prijavitelje se potiče da u svojoj prijavi naglase što njihov predloženi projekt čini ekološki prihvatljivim. Takvim će se projektima dati prednost prilikom selekcije.

Prijava
Za prijavu projekta potrebno je na adresu e-pošte office@joinsofa.org dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 • opis projekta (najviše 2 stranice) – opisati o čemu se radi u projektu, koja je motivacija prijavitelja, koji su ciljevi projekta te što ga čini jedinstvenim i inovativnim;
 • financijski plan (1 stranica);
 • profesionalnu biografiju i osnovne informacije o tome kako je prijavitelj započeo svoj rad u audiovizualnom sektoru.

Kotizacija
Iznosi 250 eura. Ove je godine iznimno snižena s obzirom na izbijanje epidemije virusa COVID-19. Stipendije su dostupne na zahtjev.

Rok za prijavu je 10. lipnja 2020.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr