Istekao rok prijave
20/04/2017

PRO Otok: FOCUS na direktorima fotografije i scenografima

Rok za prijavu

  • 24/04/2017

Vrijeme i mjesto

od 2. do 4. lipnja 2017. u Izoli u Sloveniji

Dodatne informacije

Više informacija

Trinaesto izdanje Međunarodnoga filmskog festivala Kino Otok Isola Cinema (Slovenija) u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Audiovizualnim fondom Friuli-Venezia Giulia (Italija), zavodom Motovila / Deskom Kreativne Europe Slovenije, Udruženjem filmskih snimatelja Slovenije i Udruženjem slovenskih scenografa, kostimografa i majstora maske ponosno predstavlja novi program obuke i umrežavanja za filmske stručnjake na početku karijere iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Program obuke i umrežavanja FOCUS, prvi takve vrste u regiji, razvijen je kao serija godišnjih događanja koja će se odvijati u Izoli u Sloveniji tijekom Međunarodnoga filmskog festivala Kino Otok – Isola Cinema

Program slavi filmsko stvaralaštvo, umjetničku formu koja nastaje kao spoj kreativne mješavine talenata i vještina: scenaristi, redatelji i producenti usko surađuju s direktorima fotografije, scenografima, montažerima, dizajnerima zvuka, majstorima maske, kostimografima i drugima. U 2017. fokus će biti na direktorima fotografije i scenografima na početku karijere iz Hrvatske, Italije i Slovenije. 

Za sudionike su organizirana tri dana intenzivnih predavanja, razgovora, javnih prezentacija i pojedinačnih savjetovanja s trenerima. Opći je cilj događanja izravna razmjena znanja i iskustava dvanaestero odabranih sudionika (po dvoje direktora fotografije i po dvoje scenografa iz svake od zemalja) te stvaranje temelja za prekograničnu koprodukcijsku suradnju u bliskoj budućnosti. 

PROGRAM

Program počinje u petak, 2. lipnja, a završava u nedjelju, 4. lipnja 2017. Sudjelovanje u programu FOCUS besplatno je za odabrane kandidate iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Trošak smještaja, obroka i festivalskih propusnica snose organizatori. Preduvjet je napredno služenje engleskim jezikom.

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Direktori fotografije na početku karijere iz Hrvatske, Italije i Slovenije s određenim iskustvom u filmskoj djelatnosti. Akademski stupanj iz filmske umjetnosti nije nužan, ali se podrazumijeva prethodan rad u produkciji barem jednoga dugometražnog ili dvaju kratkometražnih filmova. Scenografi u nastajanju iz Hrvatske, Italije i Slovenije sa skromnim iskustvom u filmskoj djelatnosti. Akademski stupanj iz filmske umjetnosti nije nužan, ali se podrazumijeva prethodan rad u produkciji barem jednoga dugometražnog ili dvaju kratkometražnih filmova. 

POSTUPAK PRIJAVE

Rok za prijavu je 24. travnja 2017. Sudionike odabire odbor sastavljen od voditelja programa FOCUS i predstavnika struke. O rezultatima postupka odabira sudionika prijavitelji će biti obaviješteni e-poštom i javnom objavom do 11. svibnja 2017. Za prijavu, molimo, dostavite sljedeće dokumente na engleskome jeziku na pro@isolacinema.org:

  • ispunjen obrazac za prijavu (dostupan u nastavku / u prilogu)
  • životopis
  • motivacijsko pismo od najviše jedne stranice na temu Zašto želite sudjelovati u programu FOCUS?
  • valjana poveznica (URL) koja vodi do odabrane filmografije.


Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr