Istekao rok prijave
20/04/2017

Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split i tvrtkom UJE d.o.o. prvi put organizira radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište, čiju će kulminaciju predstavljati Pitching forum u prvome dijelu festivala.

Radionica će ponuditi smjernice profesionalcima, ponajprije redateljima i scenaristima, te adekvatne odgovore na pitanja o najučinkovitijim načinima pripreme i prezentacije vlastitoga projekta stručnoj javnosti – producentima, distributerima, prodajnim predstavnicima, ali i široj javnosti – publici.

Za provođenje radionice zadužena je ugledna njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad, koja je uspjeh ostvarila produkcijom niza filmova (Bye Bye Germany – premijerno prikazan ove godine u okviru Berlinale Special Gala, Havanna mi amor – Zlatna Lola za najbolji dokumentarac, Khamosh Pani – Zlatni Leopard za najbolji film, Football undercover – Prix Europa Iris). Behesht Nedjad je članica Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijega europskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima i studentima filmskih odsjeka, u prvome redu redateljima i scenaristima. Iako će u njezinu fokusu biti projekti kratkometražnih igranih ili dokumentarnih filmova (uz uvjet da su svojom tematikom vezani uz Split ili Mediteran, odnosno da se snimaju u Splitu ili njegovoj okolici), poziv je otvoren i za dugometražne forme.

Prijave je moguće podnijeti od danas do 5. svibnja 2017.

Za sudjelovanje će biti odabrano 10 projekata.

Radionica će se održavati u razdoblju od 8. do 10. lipnja, od 10 do 18 sati, a završni Pitching forum održat će se 10. lipnja o. g. (točno vrijeme održavanja naknadno ćemo objaviti).

S velikim zadovoljstvom želimo najaviti da je za najbolji pitching kratke igrane forme osiguran financijski iznos od 10.000 kuna pod sponzorstvom tvrtke UJE d.o.o., višegodišnjega partnera Festivala mediteranskog filma, dok su za odabrani dugometražni igrani film, ovisno o stupnju njegova razvoja, predviđena tri savjetovanja/mentoriranja u okviru šestomjesečnoga razdoblja, koja će na temelju detaljne i kompletne analize filma provoditi stručnjakinja Roshanak Behesht Nedjad.

Žiri, koji čine Roshanak Behesht Nedjad (IGC Films/In Good Company), Leopold Botteri (UJE d.o.o.) i Martina Petrović (DKE – Ured MEDIA Hrvatske), odlučit će o financijskoj nagradi za kratki igrani film, dok će sama stručnjakinja odlučiti o nagradi za dugometražni igrani film.

Pod okriljem inicijative „Ujedinjeni otoci/Islands United“ i putem projekta razvoja publike Kino Mediteran osnažuje se suradnja između europskih otočkih, ujedno „malih“, zemalja članica Potprograma MEDIA: Cipra, Irske, Islanda, Malte te Hrvatske. Iako u okviru prijava za ovu radionicu prednost imaju one hrvatskoga predznaka, priliku za sudjelovanje imat će tako i po jedan projektni tim iz Cipra, Irske, Islanda i Malte. Troškovi smještaja i prehrane su osigurani.

NAČIN PRIJAVE:

Prijava mora biti napisana na engleskome jeziku.

Prijavnica mora sadržavati:

– životopis (maksimalno 1 str.)
– fotografiju
– sinopsis (maksimalno 1 str.)
– logline (3 rečenice)
– financijski plan (ako se uz redatelja/scenarista prijavljuje i producent), odnosno okvirni iznos proračuna filma (ako se samostalno prijavljuje redatelj/scenarist)
– redateljsku koncepciju
– odgovor na pitanje Tko je vaša ciljana publika i zašto?

Tražene materijale pošaljite, molimo, na adresu e-pošte: martina.petrovic@mediadesk.hr, s naznakom „Prijava za pitching radionicu“.

Odabrani će polaznici najkasnije 17. svibnja 2017. biti obaviješteni o svome statusu te dobiti daljnje upute za pripremu.

Prijavnica i svi traženi materijali, kao i cjelokupna radionica, bit će na engleskome jeziku. Napominjemo da će polaznici radionice imati obvezu izvršavanja „domaće zadaće“.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr