Istekao rok prijave
29/05/2020

Biennale College Cinema 2020. – međunarodni poziv

Rok za prijavu

 • 01/07/2020

Vrijeme i mjesto

Prva radionica: 3. – 12. listopada 2020.

Druga radionica (za finaliste): 3. – 6. prosinca 2020.

Treća radionica (za finaliste): 13. – 17. siječnja 2021.

Sve tri radionice održat će se u Veneciji.

Dodatne informacije

Više informacija

O programu:
Biennale College Cinema dio je programa usavršavanja Venecijanskog bijenala u različitim područjima audiovizualne umjetnosti. Odvija se u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Veneciji te obuhvaća cjelokupni spektar koncepcije, razvoja, produkcije, režije, marketinga, razvoja publike i distribucije audiovizualnih djela.  

Cilj je programa – tijekom jednogodišnjih aktivnosti što uključuju i promoviraju sve profesionalce koji sudjeluju u filmskom procesu – poduprijeti produkcije do 4 međunarodna audiovizualna djela u trajanju od najmanje 60 minuta, bilo da se radi o dugometražnim filmovima (igranim, animiranim, dokumentarnim) ili transmedijskim projektima. Naglasak je na projektima s mikro- i niskim proračunom.

Prijava projekata:
Biennale College Cinema objavljuje dva poziva: prvi se odnosi na sudjelovanje talijanskih polaznika, dok je drugi namijenjen međunarodnim prijaviteljima. U konkurenciji međunarodnih polaznika bit će izabrano 9 timova (što ih čine redatelj i producent) s mikroproračunskim projektima. U završnoj selekciji bit će izabrana 4 projekta (barem jedan talijanski projekt i ostali međunarodni) kojima će biti omogućeno daljnje usavršavanje te potpora za proizvodnju u iznosu od 150.000 eura.

Prijavu za sudjelovanje mora podnijeti isključivo tim (redatelj i producent) čiji će članovi sudjelovati u radionici. Prijava za sudjelovanje se ne naplaćuje.  

Prijavljeni projekt redatelju mora biti prvi ili drugi profesionalni film, dok producent mora imati realizirana barem 3 audiovizualna djela (uključujući dugometražne igrane ili dokumentarne filmove, kratke filmove, djela za distribuciju putem interneta, reklame itd.).

Autori koji su se prijavili za sudjelovanje u prošlogodišnjem izdanju ne mogu se prijaviti s istim projektom, a autori koji su sudjelovali u prethodnim radioničkim izdanjima ne mogu biti odabrani za ponovno sudjelovanje.

Dokumentacija potrebna za prijavu:

 • sinopsis: 1 stranica, najviše 350 riječi
 • prošireni scenoslijed (treatment): 5 – 10 stranica, najviše 3500 riječi
 • izjava o kreativnom potencijalu projekta u okviru mikroproračuna
 • redateljska koncepcija i vizija (poželjni su vizualni materijali)
 • priloženo prethodno autorsko djelo redatelja (prilaže se na službenoj stranici, najviše dva djela)
 • opis zamišljenog glumačkog ansambla: 1 stranica, najviše 350 riječi
 • ukupni proračun (do 150.000 eura)
 • biografije i filmografije redatelja i producenta
 • profil produkcijske kuće
 • videoprezentacija redatelja (najviše 3 minute)
 • opis planiranih aktivnosti za privlačenje publike, osobito putem digitalnih alata: 1 stranica, najviše 350 riječi
 • potvrda o pravima na djelo
 • potpisani ugovor između redatelja i producenta
 • potvrda da projektu nisu odobrena nikakva sredstva za razvoj ili produkciju
 • popis stručnih usavršavanja na kojima se sudjelovalo s projektom. 

Struktura programa:

1. radionica razvoja i prezentacije projekata: 3. – 12. listopada 2020.

Popis od devet izabranih međunarodnih projekata bit će objavljen tijekom 77. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji 2020. godine. Autorski timovi projekata sudjelovat će na prvoj radionici u listopadu, u čijem će fokusu biti temeljita razrada koncepta i produkcijskog plana, zajedno s trima odabranim talijanskim projektima. Na kraju radionice svaki će tim predstaviti svoje projekte umjetničkom ravnatelju filmskog sektora Venecijanskog bijenala. Završno će biti izabrana najviše 4 projekta (od kojih je barem jedan talijanski) koja će osigurati sredstva za proizvodnju u iznosu od 150.000 eura te će imati priliku nastaviti s intenzivnim radom u dvjema sljedećim radionicama.

2. radionica razvoja scenarija: 3. – 6. prosinca 2020.

Druga radionica omogućit će rad na scenariju s ciljem izrade njegove druge verzije.

3. radionica režije i pretprodukcije: 13. – 17. siječnja 2021.

Treća radionica bit će usmjerena na pretprodukciju i režiju te proizvodnju djela koje će biti realizirano (snimljeno i montirano) unutar idućih 7 mjeseci.

Dovršena djela bit će prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine te distribuirana internetskim putem na festivalskim mrežama, čime se omogućuje i prepoznatljivost izabranih radova.

Troškovi:

Polaznicima svih triju radionica osiguran je smještaj i boravak u okviru Biennala, dok putne troškove sudionici prve radionice snose sami. Putne troškove polaznika druge i treće radionice snosit će organizator.

Svaki izabrani tim može pozvati suradnike (poput scenarista, direktora fotografije i sl.) na sudjelovanje u radionici, ali troškove svog boravka i putovanja oni moraju snositi sami.

Rok za prijave je 1. srpnja 2020.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr