Istekao rok prijave
29/05/2019

Biennale College Cinema 2019. – međunarodni poziv

Rok za prijavu

 • 01/07/2019

Vrijeme i mjesto

Prva radionica: 5. – 14. listopada 2019.

Druga radionica (za finaliste): 3. – 6. prosinca 2019.

Treća radionica (za finaliste): 11. – 15. siječnja 2020.

Sve tri radionice održat će se u Veneciji.

Više informacija

O radionici

Biennale College Cinema dio je programa usavršavanja Venecijanskog bijenala u različitim područjima umjetnosti. Odvija se u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Veneciji s ciljem osnaživanja novih talenata te cjelogodišnjeg stručnog vođenja u cjelokupnom procesu razvoja i proizvodnje filmskog djela. Naglasak je na projektima s niskim i mikroproračunom.

Biennale College Cinema objavljuje dva poziva: prvi se odnosi na sudjelovanje talijanskih polaznika, dok je drugi namijenjen za međunarodne prijavitelje. U konkurenciji međunarodnih polaznika bit će izabrano 9 timova (redatelj i producent) s mikroproračunskim projektima. U završnoj selekciji bit će izabrana 3 projekta (jedan talijanski i dva međunarodna) kojima će biti omogućeno daljnje usavršavanje te potpora za proizvodnju u iznosu od 150.000 eura.

Prijavljeni projekt redatelju mora biti prvi ili drugi profesionalni film, dok producent mora imati realizirana barem 3 audiovizualna djela (uključujući kratke filmove, djela za distribuciju putem interneta, reklame itd.). Nema dobnog ograničenja za polaznike.

Prijava

 • Potrebna dokumetacija:
 • sinopsis
 • prošireni scenoslijed (treatment)
 • izjava o kreativnom potencijalu projekta u okviru mikroproračuna
 • redateljska koncepcija i vizija (poželjni su vizualni materijali)
 • priloženo prethodno autorsko djelo redatelja (prilaže se na službenoj stranici, najviše dva djela)
 • opis zamišljenog glumačkog ansambla
 • ukupni proračun (do 150.000 eura)
 • biografije i filmografije redatelja i producenta
 • profil produkcijske kuće
 • videoprezentacija redatelja (najviše 3 minute)
 • opis planiranih aktivnosti za privlačenje publike, osobito posredstvom digitalnih alata
 • potvrda o pravima na djelo
 • potpisani ugovor između redatelja i producenta
 • potvrda da projektu nisu odobrena nikakva sredstva za razvoj ili produkciju
 • popis stručnih usavršavanja na kojima se sudjelovalo s projektom.

-

Popis koji čini devet izabranih projekata bit će objavljen tijekom Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Polaznici će potom sudjelovati na prvoj radionici u listopadu, zajedno s trima odabranim talijanskim projektima.

Nakon prve radionice, u čijem će fokusu biti posvećenost temeljitoj razradi koncepta i produkcijskom planu, bit će izabrana tri finalna projekta koja će osigurati sredstva za proizvodnju u iznosu od 150.000 eura te će imati priliku nastaviti s intenzivnim radom u dvjema sljedećim radionicama.

Druga radionica omogućit će rad na scenariju s ciljem izrade druge verzije. Treća je radionica usmjerena na pretprodukciju i režiju te proizvodnju djela koje će biti realizirano (snimljeno i montirano) unutar idućih 7 mjeseci.

Završena djela bit će prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine.

Troškovi

Polaznicima prve radionice osiguran je smještaj i boravak u okviru Biennala, dok putne troškove snose sami.

Putne troškove polaznika druge i treće radionice snosit će organizator.

Svaki izabrani tim može pozvati suradnike (poput scenarista, direktora fotografije i sl.) da sudjeluju u radionici , ali troškove svog boravka i putovanja oni moraju snositi sami.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr