02/04/2021

ZFF & online izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 9. do 17. travnja 2021.!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno najavljuje održavanje proljetnog online izdanja Zagreb Film Festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije od 9. do 17. travnja 2021.

Dodatne informacije

Riječ je o prvom zajedničkom regionalnom online filmskom festivalu koji objedinjuje četiri filmska festivala iz četiri različite zemlje - Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) - te koji će gledateljima ponuditi novi doživljaj festivalskog iskustva.

Od 9. do 17. travnja o.g. publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiriju partnerskih festivala. Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, i to online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala.

U selekciji su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi zbog pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika. To su filmovi “Smrt filma, a i mog oca” (r. Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati posljednje dane svog oca kamerom trudeći se zamrznuti vrijeme i naoružati se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu. U programu je i Novi poredak”, novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Filipa Jurjeva Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranu selu na Čukotskom poluotoku, na sjeveroistoku Rusije, koji Beringov prolaz dijeli od Aljaske. S Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi Sluge režima” (r. Ivan Ostrochovský), o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl Krvne veze”. Dokumentarni film Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu, i Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu. Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ponosni smo što se i Zagreb Film Festival našao na popisu individualne potpore festivalima te dodatno u sklopu Mreže festivala Jadranske regije koju je podržao Potprogram MEDIA, a čime se dodatno osnažuje regionalna suradnja i sve one zajedničke aktivnosti koje pridonose kvalitetnijoj promociji i vidljivosti europskog filma.

*veći dio teksta preuzet je iz službene ZFF objave za medije!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr