22/03/2019

Započinje nova sezona KineDoka!

U Zagrebu, Splitu, Brașovu i Ričici (Rumunjska), Pragu, Sofiji i Bratislavi, uz simultanu projekciju bugarskog filma "Svaki zid su vrata", autorice Elitze Gueorguieve, započinje jubilarna peta sezona KineDoka u sedam zemalja – Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Norveškoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Dodatne informacije

Petu godinu zaredom imat ćemo priliku uživati u zajedničkom projektu sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, koji je svima poznat pod jedinstvenim imenom KineDok. Na više od 25 lokacija u Hrvatskoj bit će prikazano 14 svježih festivalskih uspješnica.

U ponedjeljak, 25. ožujka, u 18:30 sati, u sedam europskih gradova i pet država, održat će se simultana projekcija filma "Svaki zid su vrata" autorice Elitze Gueorguieve, koja, koristeći arhivske snimke poznate bugarske TV emisije, prikazuje "rađanje demokracije" kroz razmišljanja, ideje i ponašanje ljudi ove bivše komunističke zemlje. Redateljica filma gostovat će na projekciji u kinu Lumière u Bratislavi, a razgovor nakon filma, putem internetskog prijenosa, moći će se poslušati i u dvoranama u ostalim zemljama. Upravo ovom projekcijom započinje novi projekt KineDok koji će trajati do kraja godine.

Kinedok pokreće i novu uslugu videa na zahtjev, kojom će filmovi iz prošlogodišnjih kataloga KineDoka biti dostupni u online videoteci tijekom čitave godine. Riječ je o interaktivnoj videoteci na internetskoj platformi DAfilms.com, koja je rezultat partnerstva 7 ključnih europskih festivala dokumentarnih filmova. Prvi krug filmova bit će dostupan od 25. ožujka, nakon službene, međunarodne, premijere KineDoka 2019.

Podsjetimo, projekt KineDok financiran je četiri puta iz proračuna Potprograma MEDIA kao zajednički projekt 7 europskih filmskih organizacija, među kojima kao hrvatski partner djeluje organizacija Restart. Restart je time kao partner od 2015. osigurao iznos u vrijednosti od 66.849,14 eura u kategoriji potpore za promidžbu europskih djela putem interneta.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr