18/06/2020

Virtualni Europski filmski forum u okviru Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju 2020.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske pratio je Europski filmski forum održan 18. lipnja u okviru ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.

Kriza uzrokovana pandemijom virusa COVID-19 snažno je utjecala na audiovizualni sektor.

Svi sudionici u vrijednosnom lancu, od produkcije do distributera i kina, morali su se suočiti s velikim poremećajem zbog navedene pandemije, uključujući one u području animacije.

Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju ove se godine održao internetskim putem, a Potprogram MEDIA Kreativne Europe organizirao je virtualni Europski filmski forum pod naslovom "Audiovizualni sektor u postpandemijskom svijetu: fokus na animaciji“.

Animacijski sektor na prvi pogled izgleda možda otporniji od ostalih, ali njegovo je tržište također uzdrmano. Kako je taj sektor reagirao na pandemijsku krizu? Koje su razlike između industrije animacije i šire audiovizualne industrije? Koje se lekcije mogu naučiti iz animacije i što donosi budućnost? Dok ljudi nastavljaju raditi od kuće, a produkcije su zaustavljene ili kasne, može li animacija biti dio rješenja?

Ovo su bila neka od pitanja na koja su sudionici panela pokušali pronaći odgovore imajući u vidu utjecaj krize u sadašnjem trenutku, ali i perspektivu njezina oblikovanja godina koje slijede.

Digitalno događanje održano je 18. lipnja od 15 do 16 sati uživo za akreditirane sudionike, dok će snimka biti dostupna široj javnosti putem platforma društvenih medija Potprograma MEDIA.

Eleanor Coleman (Animation & Transmedia) bila je u ulozi moderatorice panel-diskusije u kojoj su sudjelovali:

  • Jose Luis Farias (organizator: Weird Market (nekadašnji 3D Wire) / producent: Paramotion Films – usavršavanje, premošćivanje financijskih razlika)
  • Charlotte de la Gournerie (producentica: Sun Creature Studio – TV servisni studio; oglašavanje, produkcija i financiranje serija digitalnim putem)
  • Emely Christians (producentica: Ulysses Filmproduktion – filmski i TV studio)
  • Martin Vandas (producent: Maur Film – studio za dugometražne i kratke filmove).

Uvodnim riječima svim sudionicima virtualnog Europskog filmskog foruma obratila se Lucia Recalde, voditeljica Odjela za Potprogram MEDIA i audiovizualnu industriju (DG CONNECT).

Više informacija o panelu i njegovim sudionicima: Europski filmski forum - Annecy 2020.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr