25/11/2021

TV serija u razvoju „LADY DRIVER“ osvaja 5000 eura u sklopu prvog izdanja „Series Rough Pitch – The Balkan Way“!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je u sklopu prvog izdanja „Series Rough Pitch – The Balkan Way“ glavna nagrada žirija u iznosu od 5000 eura dodijeljena projektu „LADY DRIVER“!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je u sklopu prvog izdanja „Series Rough Pitch – The Balkan Way“ glavna nagrada žirija u iznosu od 5000 eura dodijeljena projektu „LADY DRIVER“ scenaristica Bojane Babić i Anđele Dubljević iz Srbije. 

Žiri je dodjelu glavne nagrade objasnio sljedećim obrazloženjem:

„Žiri je odlučio nagradu dodijeliti vrlo originalnom pitchu, koji je prije svega upečatljiv, relevantan, pun samopouzdanja solidnog ženskog dvojca koji nas uvjerava da je projekt u sigurnim rukama. Također, vjerujemo da projekt ima globalni tržišni potencijal – a nagrada od 5000 eura ide projektu koji ima za cilj kršenja pravila: dobre žene postaju loše.“

Zajednička izjava Bojane Babić i Anđele Dubljević:

„Sudjelovanje u prvom izdanju 'Series Rough Pitch – The Balkan Way' za nas je bilo dragocjeno iskustvo. Kroz intenzivne radionice imale smo priliku upoznati druge autore serija s Balkana i doznati više o njihovim uzbudljivim projektima, kao i raditi s iskusnim tutoricama Helene Granqvist i Valerijom Richter. Pripremajući nas za pitch, pomogle su nam usavršiti ne samo prezentaciju, nego i samu priču naše serije, i to sve u atmosferi punoj podrške i kreativnosti. Zbog toga vjerujemo da je ova jedinstvena platforma posvećena TV serijama s Balkana važna za povezivanje scenarista i uspostavljanje suradnje na međunarodnom nivou. Nagrada žirija je znatna financijska podrška, ali i profesionalno priznanje koje će nam omogućiti razvoj naše serije na visokom nivou i plasman na međunarodno tržište. “

Nagrada „Series Mania Forum“ u obliku dviju akreditacija za sudjelovanje 2022. godine na Forumu dodijeljena je projektu iz Grčke „FATES and FURIES“ Olivije Typaldos (scenaristica/kokreatorica/producentica) i Paula Typaldosa (kokreator/producent).

Nagradu „Special Mention / Posebno priznanje“ tutorice Helene Granqvist i Valeria Richter dodijelile su projektu „GLITTERVILLE“ iz Grčke scenarista Adonisa Tsistrakisa i Asimenie Tsali. 

Tutorice su dodjelu nagrade objasnile sljedećim obrazloženjem:

“Adonis i Asimenia prigrlili su srž svog projekta - poput tijela i duše - što smo mogli osjetiti u njihovu pitchu dok su sigurno skakali u tzv. duboki kraj. Također, projekt ima ogroman potencijal, a mi im želimo veliko filmsko putovanje.”

Izjava Martine Petrović, voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske:

„Inspirirana pilot-projektom Europske komisije 'Writing European', želja mi je bila osnažiti suradnju između devet zemalja iz regije i šire te ključnih europskih filmskih koprodukcijskih filmskih sajmova/televizija u čijem su fokusu TV igrane serije. Dakle, poziv je bio otvoren prijaviteljima autorima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a koji trenutačno imaju ideju, odnosno razvijaju TV igranu seriju. Na kraju smo odabrali 8 od ukupno pristiglih 37 projekata za prvo izdanje 'Series Rough Pitch – The Balkan Way', što potvrđuje da postoji veliko zanimanje za pisanje TV serija, kao i želja za međusobnom suradnjom i što boljim pozicioniranjem priča iz regije u kontekstu europskih TV serija.“

Koristimo priliku zahvaliti svim suorganizatorima: DKE – Uredima MEDIA iz Austrije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Italije (Torino) i Slovenije, partnerima događanja: Hrvatskom audiovizualnom centru, Bugarskom filmskom centru, Filmskom centru Crne Gore, Filmskom centru Srbije, Zagreb Film Festivalu te Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu, kao i tutoricama Helene Granqvist i Valeriji Richter.

Jedno veliko hvala i članicama i članovima žirija: Martini Bleis / voditeljici Co-Pro Series u sklopu Koprodukcijskog sajma u Berlinu,  Francescu Capurru / voditelju  Series Mania Foruma, Inès Huet / koordinatorici programa za pisanje Series Mania Foruma, Susanne Spellitz / TV urednici – ORF, Gaii Tridente / voditeljici Odjela za pisanje scenarija - Međunarodni audiovizualni sajam (MIA), Gabrielu Capolinu / voditelju Međunarodnog i epizodičnog programiranja pri Medijskom i filmskom Gotham institutu te Paoli Leonardi / TV urednici za igrane forme – RAI. 

Upućujemo iskrene čestitke pobjednicama prvog izdanja „Series Rough Pitch – The Balkan Way“ i unaprijed se veselimo drugom izdanju 2022. godine!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

prva fotografija/ZFF - Samir Ćerić KovačevićKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]