12/06/2020

Redateljica i scenaristica Una Radić i producentica Tamara Babun sudjeluju na ovogodišnjoj radionici Sources 2!

Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je hrvatski igrani projekt Ponoć, u savršenom svijetu redateljice i scenaristice Une Radić i producentice Tamare Babun (Wolfgang & Dolly) uvršten u ovogodišnji program usavršavanja Sources 2.

Ukupno je odabrano petnaest igranih i kreativnih dokumentarnih projekata za sudjelovanje na radionici Sources 2. Pisci, redatelji i producenti razvijat će svoje projekte i stručno se usavršavati radeći u trima skupinama pod mentorstvom Arasha T. Riahija (Austrija/Iran), Erica Collinsa (Francuska) i Michaela Seebera (Austrija).

Karol Griffiths, savjetnica za razvoj, urednica scenarija i mentorica za pisanje, vodit će praktičnu sesiju u čijem će fokusu biti dorada scenarija. Karol će razjasniti proces ponovnog pisanja imajući u vidu pripreme prije odlaska na sastanke, interpretaciju producentskog doprinosa, urednika i voditelja razvoja, tumačenje vrijednih i manje učinkovitih bilješki, komunikaciju s upućenima iz perspektive suočavanja s uobičajenim problemima scenarija kao i rad u okviru zadanih rokova. Njezino dugogodišnje iskustvo u SAD-u i Europi uključuje suradnju s braćom Coen i Stevenom Spielbergom te s filmskim studijima, tvrtkama i organizacijama Warner Brothers, Universal, Disney Studios, BBC Writers Room i The Literacy Consultancy London.

Igrani projekt Ponoć, u savršenom svijetu / Midnight in a Perfect World tematizira ISIS-ovu otmicu hrvatskog građanina u Kairu. Nakon što se hrvatske vlasti prvi put susretnu s takvom međunarodnom krizom, trudna supruga, umirovljeni operativac tajne službe i ministrica vanjskih poslova kreću u neizvjesnu akciju spašavanja koja će razotkriti svu nemoć borbe protiv većih političkih interesa te ih nepovratno izmijeniti kao ljude.

Radionica Sources 2 namijenjena je europskim profesionalnim scenaristima ili timovima scenarista, koautora, redatelja i producenata koji razvijaju zajednički projekt dugometražnog igranog ili kreativnog dokumentarnog filma. Sudionici svoj projekt razvijaju pod stručnim mentorstvom fokusirajući se na vizualnu poetiku, ciljanu publiku, produkcijske aspekte, financijsku i distribucijsku strategiju, mogućnosti distribucije na alternativnim platformama te pozicioniranje projekta na tržištu. Osim samog rada na scenariju, program uključuje i filmske projekcije, seminare, predavanja, rasprave itd.

Una Radić, redateljica i promo producentica, diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom karijere u medijima radila je na različitim projektima i pozicijama: od asistentice redatelja, dramaturginje, TV redateljice, montažerke filmskih najavado promo producentice. U funkciji promo producentice realizirala je više od 400 najava i kampanja za filmove, TV serije i posebne projekte. Kao voditeljica On-Air promocije bila je odgovorna za realizaciju kampanja na svim četirima nacionalnim kanalima HRT-a. Danas je dio tima producentske kuće Wolfgang & Dolly, gdje se osim promidžbom filmova bavi razvojem autorskih projekata. Bila je članica Svjetskog udruženja stručnjaka entertainment marketinga Promax BDA, usavršavala se u sklopu programa European Broadcasting Uniona te u području filmskog marketinga u okviru radionice EAVE. S dugometražnim igranim filmom Idem za Pariz! uz producenticu Tamaru Babun bila je dio radionice EAVE za producente 2019. godine kao koscenaristica i redateljica. Trenutno radi na razvoju dugometražnog igranog filma Ponoć, u savršenom svijetu.

Tamara Babun rođena je u Zagrebu. Nakon završene Privatne klasične gimnazije diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2006. godine bavi se filmom na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Od 2011. do 2015. godine bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, a od 2012. do 2016. radila je u Factumu na mjestu izvršne producentice. Koscenaristica je slovensko-hrvatsko-talijanskog transmedijskog projekta koji uključuje on-line serijal i dugometražni dokumentarni film iOtok o otoku Biševu. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te kao konzultantica u stvaranju RomArchivea, digitalnog arhiva romskog filma Fondacije Romedia iz Budimpešte. U Nadzornom je odboru Hrvatske udruge producenata, članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika te je od 2019. članica Izvršnog odbora Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata – FIAPF-a. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang & Dolly d.o.o. U proteklih nekoliko godina sudjelovala je u programima Emerging Producers, Ex Oriente, EURODOC, Sarajevo Talent CampusAkademija IDFA-a te u EAVE-u, prestižnom programu usavršavanja za producente.

Redateljici i scenaristici Uni Radić i producentici Tamari Babun upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr