15/05/2020

Redatelj Pavo Marinković dobitnik je posebnog priznanja za projekt „Jimmy L“. na ovogodišnjem programu usavršavanja scenarija ScripTeast

Redatelj Pavo Marinković dobitnik je posebnog priznanja za projekt Jimmy L. na ovogodišnjem ScripTeastu, jedinstvenom programu usavršavanja za scenariste iz Istočne Europe u organizaciji Independent Film Foundationa. 

Dodatne informacije

Ovogodišnje 14. izdanje ScripTeasta, jedinstvenog europskog programa u organizaciji Independent Film Foundationa uspješno je završeno. Program je često nazivan jednim od najučinkovitijih europskih programa usavršavanja za scenariste jer statistički pokazatelji potvrđuju iznimno visok postotak realiziranih scenarija koji su sudjelovali u radionicama. Od dosadašnjih 160 scenarija koji su bili dijelom programa, 52 su realizirana ili su trenutno u fazi produkcije.

Prethodnih godina posljednja sesija programa usavršavanja održavana je u Cannesu za vrijeme trajanja Međunarodnog filmskog festivala. Zbog trenutne situacije ove se godine zajedno sa svečanosti dodjele nagrade održala internetskim putem.

Tijekom desetodnevne radionice sudionici su imali priliku konzultirati se sa stručnjacima iz cijelog svijeta, sudjelovati na sastancima na temu produkcije, prodaje i promidžbe filmova te u studijama slučaja i individualnim sesijama s producentima. Među uključenim gostima bili su Lone Scherfig, redateljica filma Talijanski za početnike, David Parfitt, dobitnik Oscara za film Zaljubljeni Shakespeare, kao i drugi iznimni filmski profesionalci iz cijelog svijeta. Neka od događanja bila su dostupna za javnost, primjerice studija slučaja s Václavom Marhoulom, sudionikom 7. izdanja ScripTeasta, čiji je film Obojena ptica ujedno dobitnik posebnog priznanja ScriptTeasta 2013. godine, a bio je i prošlogodišnji češki predstavnik za nagradu Oscar.

Svečana dodjela nagrade Krzysztof Kieslowski ScripTeast, koja predstavlja vrhunac svakog izdanja programa, održana je internetskim putem u srijedu, 20. svibnja 2020., u 19 sati. 

Pobjednikom ovogodišnjeg ScripTeasta proglašen je poljski redatelj Maciej Sobieszczański s projektom BROTHER, dok je posebno priznanje dodijeljeno Pavi Marinkoviću, nagrađivanom hrvatskom scenaristu i redatelju, čiji je projekt JIMMY L. Umjetnički odbor opisao sljedećim riječima:

„Projekt rasvjetljava složeno vrijeme u mutnoj povijesti istočne i srednje Europe. Scenarist je uspio pronaći put kroz ratni kaos i predstaviti nevjerojatnu priču, utemeljenu na istini, o autsajderu koji se trudi slijediti svoj poziv, suočavajući se s rasnim predrasudama i neprestano mijenjajući političke odanosti.“

Članovi Umjetničkog odbora koji su donijeli odluku o posebnom priznanju za ovogodišnje 14. izdanje ScripTeasta renomirani su filmski producenti s dugogodišnjim iskustvom: Doreen Boonekamp (bivša voditeljica Nizozemskog filmskog fonda), Sandy Lieberson (dugogodišnji direktor tvrtke 20th Century Fox), Antonio Saura (producent i voditelj prodajne agencije Latido Films), Manfred Schmidt (bivši voditelj MDM-a, jednog od najznačajnijih njemačkih filmskih fondova), Simon Perry (bivši direktor europskog producentskog kluba ACE Producers) te voditelji studija Christian Routh i Tom Abrams.

------------------

Sudionici 14. izdanja programa ScriptTeast:

DYAD ‒ Yana Titova / Bugarska

WINDLESS ‒ Teodora Markova, Pavel G. Vesnakov, Georgi Ivanov, Nevena Kertova / Bugarska

FURIOUS BEAUTY ‒ Eliška Kovaříková, Štěpán Altrichter / Češka

JIMMY L. ‒ Pavo Marinković / Hrvatska

LOVABLE ‒ Stanislavs Tokalovs, Waldemar Kalinowski / Latvija

I AM A GYPSY ‒ Gergely Fonyo / Mađarska

BROTHER ‒ Maciej Sobieszczański, Grzegorz Puda / Poljska

TREMBLING GIANT ‒ Jacek Piotr Bławut / Poljska

ORUNIA 4EVER ‒ Elżbieta Benkowska / Poljska

THE LOST SON ‒ Darko Štante / Slovenija

THE COLONEL AND THE DERVISH ‒ Vlastimir Sudar / Srbija.

ScripTeast jedan je od najuspješnijih programa usavršavanja za scenariste iz srednje i istočne Europe ‒ do danas su tako svoje mjesto na filmskim ekranima pronašla 43 scenarija, dok je devet projekata trenutno u fazi produkcije. Također vrijedi istaknuti da je 227 scenarista, koji dolaze iz 17 različitih zemalja, radilo na 160 filmskih projekata.

Mnogi su međunarodni filmski profesionalci do sada podijelili svoje iskustvo sa sudionicima programa ScripTeast. Navedimo samo neke: američki scenarist Scott Alexander (Ed Wood), škotski redatelj Paddy Breathnach (nominiran za Oscara za film Viva u kategoriji najboljeg stranog filma), dobitnica nagrade Oscar, nizozemska redateljica Marleen Gorris (Antonijina linija), scenarist Andrew Birkin (Parfem: povijest jednog ubojice), Peter Weber (nominiran za nagradu Oscar za film Djevojka s bisernom naušnicom), Antonio Saura (producent filmova Carlosa Saure i izvršni direktor distribucijske tvrtke Latido Films), Robert Jones (nominacije za nagrade Oscar i BAFTA za film Nevidljivi) te scenarist i redatelj Mark Peploe (Posljednji car, Mali Buda).

Iskrene čestitke redatelju Pavi Marinkoviću!

*naslovna fotografija: © Timothy M. Schmidt

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr