04/06/2021

„Proslava“ Brune Ankovića u sklopu ovogodišnjeg izdanja EKRAN+!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da igrani film "Proslava" Brune Ankovića sudjeluje u ovogodišnjem programu usavršavanja EKRAN+!

DKE - Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da se među devet odabranih projekata nalazi i hrvatski projekt "Proslava" čiji kreativni tim čine redatelj Bruno Anković, scenaristica Jelena Paljan, producentica Rea Rajčić (Eclectica iz Zagreba) te direktor fotografije Aleksandar Pavlović. 
„Proslava“ u četiri naslovima odijeljenim epizodama prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka Mije i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Epizode se nižu nelinearno i eliptično - prva se događa 1945., druga desetak godina ranije, treća 1941., a četvrta 1928. godine - i to u želji da odsječke života glavnog junaka gledatelj poveže u cjelinu jasne kronologije te lanca uzroka i posljedica koje svjedoče o vječnom vraćanju povijesti i nemogućnosti stvarne promjene na Balkanu.

Podsjetimo, na posljednjem roku za razvoj pojedinačnih filmova u sklopu 2014. - 2020. igrani film "Proslava" podržao je i Potprogram MEDIA, i to putem zajedničke prijave dviju producentskih kuća: Spiritus Movens Production & Eclectica.

EKRAN+ zajednički je projekt Studija Wajda i Filmske škole Wajda, FOCAL-a (Švicarska), Austrijskog filmskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra te Litvanskog filmskog centra, a organiziran je uz potporu Poljskog filmskog instituta te Kreativne Europe – Potprograma MEDIA.

EKRAN+ je program stručnog usavršavanja koji se usredotočuje na proces kreativne pretprodukcije kroz snimanje odabranih scena projekata polaznika te koji omogućava polaznicima programa da istražuju, identificiraju i preispituju ton i vizualni jezik svog budućeg filma. Budući da se proces kreativne pretprodukcije zasniva na principu timskog rada, program je namijenjen ključnim kreativnim osobama u projektu. Svaki odabrani projekt zastupa njegov kreativni tim koji se sastoji od redatelja ili redatelja/scenarista, scenarista (ili koscenarista), producenta te, ako je to moguće, snimatelja.

EKRAN+ pruža priliku redateljima da razviju sve kreativne aspekte svog projekta, ali i da ostvare što užu suradnju s ostalim članovima kreativnog/produkcijskog tima: scenaristom/koscenaristom, producentom i snimateljem. Cilj programa je da polaznici kroz grupni i individualni rad razviju postojeće treatmente/scenarije i snime po dvije odabrane scene iz njih, razviju marketinšku i produkcijsku strategiju, a sve pod mentorstvom nekih od najpoznatijih i najcjenjenijih europskih filmskih pedagoga i stvaralaca te uz logističku podršku profesionalaca poput casting directora i scenografa.

Čestitke svim polaznicima radionice, a posebno kreativnom timu koji stoji iza filma "Proslava"!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr