16/07/2020

Projekt Karle Lulić 'Ogledalo za slavuja' na MFI Script 2 Film – radionici Mediteranskog filmskog instituta za razvoj scenarija

Ogledalo za slavuja redateljice i scenaristice Karle Lulić jedan je od 27 dugometražnih igranih projekata odabranih za sudjelovanje na MFI Script 2 Film – radionici Mediteranskog filmskog instituta za razvoj scenarija, koja se održava u četiri intenzivne sesije – dvije na grčkim otocima Nisirosu i Rodosu te dvije u online obliku.

Među više od 200 prijava iz 28 zemalja, odabrano je 27 projekata dugometražnog filma koji će se tijekom cijele godine razvijati u sklopu MFI-jeve radionice. Ogledalo za slavuja, crna folklor priča čija je autorica Karla Lulić, jedini je projekt iz Hrvatske. Mentorica na scenariju Karlinog projekta bit će Christina Lazaridi, grčka scenaristica nominirana za Oscara (One Day Crossing) te predavačica na sveučilištu Princeton i Columbia. Popis odabranih projekata te imena svih 20 mentora možete pronaći na ovoj poveznici.

Program Mediteranskog filmskog instituta obuhvaća napredne radionice pisanja scenarija i razvoja projekata koje se temelje na radu u skupinama, raspravama, analizama studija slučajeva i individualnim savjetovanjima. Program uključuje četiri intenzivne radionice – dvije na grčkim otocima Nisirosu i Rodosu te dvije u online obliku. Prva radionica održat će se na Nisirosu, od 20. srpnja do 2. kolovoza. 

Cilj je radionice razviti scenarije polaznika te im pomoći u definiranju učinkovitoga procesa razvoja projekata (prezentacija, pitching, prikupljanje sredstava i produkcijske strategije). Program je namijenjen europskim filmskim profesionalcima i to ekipama sastavljenima od jednoga scenarista i jednoga producenta koji razvijaju dugometražni igrani film, TV seriju ili dokumentarni projekt. 

Ogledalo za slavuja je crna komedija s elementima magičnog realizma. Priča je to o Dori (33), lokalnoj frizerki i profesionalnoj narikači, u svom poslu najbolja je u selu i regiji. 'Kad ona cvili, ima da i mrtvi plaču', govorili bi seljani. Jednoga dana, zakasni na sprovod i plače na krivom grobu. Dora gubi reputaciju, selo ju odbaci a njen posao potpuno zamre. Dora ima dva izbora, suočiti se s porazom ili vratiti svoju reputaciju, te tako ponovno pronaći svoju svrhu i svoj život u selu.

Film se razvija u produkciji Dobrog filma te u koprodukciji s rumunjskom producentskom tvrtkom Kinotopia. Uspješno se prvi puta javnosti predstavio prošle godine kao dio selekcije Europskog žanrovskog foruma (European Genre Forum EGF 2019), tijekom pitchinga u Tallinnu na Black Nights Film festivalu.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr