30/07/2020

Projekt „Bura“ redateljice Lucije Bosančić nagrađen je kao najbolji projekt radionice, a tromjesečno mentorstvo dodijeljeno je Marineli Brala

DKE– Ured MEDIA Hrvatske sa zadovoljstvom objavljuje da je projekt „Bura“ redateljice Lucije Bosančić nagrađen kao najbolji projekt radionice pripreme i prezentacije filmskog projekta za međunarodno tržište u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split, a tromjesečno mentorstvo dodijeljeno je Marineli Brala​.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organizirao je radionicu „Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?“, koja se odvijala u internetskom izdanju 27. – 30. srpnja 2020.

Po završetku trodnevne radionice čiju je kulminaciju predstavljao pitching forum, održan 30. srpnja o. g., povjerenstvo koje su činili producentica Tamara Babun (Wolfgang & Dolly), direktor FMFS-a Alen Munitić i voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović odlučilo je dodijeliti financijski iznos od 10.000 kuna pod sponzorstvom tvrtke UJE d.o.o., višegodišnjeg partnera Festivala mediteranskog filma Split, kratkom igranom filmu „Bura“ redateljice Lucije Bosančić kao najboljem projektu radionice.

Povjerenstvo je svoju odluku obrazložilo sljedećim riječima:

Split je grad bogate povijesti, kulturne raznolikosti i raskošnog temperamenta. Svoje obličje vješto mijenja kroz stoljeća. Prethodnih desetak godina donijelo mu je ekspanziju divljeg turizma i nije slučajno da se njegova djeca bave promjenama koje vide u društvu i težinom koju osjećaju.

Lucija Bosančić u centar svoje filmske priče „Bura“ stavlja mladu ženu Mate, koja nastoji pronaći svoj prostor u neredu turizma i loših odluka svojih predaka, i daje joj priliku pronaći vlastiti autentični put. Ovaj je film posvećen svim Splićankama, Dalmatinkama i djevojkama i ženama iz sličnih turističkih okolina kojima se čini da je jedini mogući životni odabir upravo ta grana djelatnosti i koje zbog pritiska okoline odbacuju svoje vlastite snove.

Autorica u scenariju ne upozorava samo na probleme sadašnjice nego daje i hommage jednom romantičnijem vremenu koje nas podsjeća na to da si redovito postavljamo trajno vrijedno pitanje: Ča smo na ovom svitu?“.

Mentorstvo u trajanju od tri mjeseca koje će provoditi producentica Tamara Babun dodijeljeno je Marineli Brala i to sa sljedećim obrazloženjem:

„Izazovi koje pred nas stavlja neposredna okolina, kao i širok svijet, nešto su s čim se bori svako mlado biće dok hrli prema svojoj budućnosti. Tinejdžerskim komedijama, mjuziklima i serijama redovito se nastoji obilježiti i dokučiti adolescentsko stanje. Međutim, tek kad zakoračimo u vlastitu zrelost, počinjemo se pitati o ulozi roditelja u toj igri.

Marinela Brala na samom je početku svog karijernog puta i još u punom jeku mladosti, ali s autorskom zrelošću koja se već zanima za ulogu očeva i majki u „Utrci za snovima“. Ona to pritom čini kroz humor, kroz komediju. Svjesni da je na svakom početku važna podrška, odlučili smo mentorstvo u trajanju od tri mjeseca dodijeliti Marineli Brala.“

Ovim putem DKE – Ured MEDIA Hrvatske želi zahvaliti svim polaznicima radionice na aktivnom angažmanu i predanom radu, mentorici Tamari Babun, Festivalu mediteranskog filma Split te tvrtki Uje d.o.o.!

Do ponovnog susreta!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr