19/11/2020

Producentske tvrtke 'Adriatic Animation' te 'Spiritus Movens' i 'Eclectica' zajedničkom prijavom osigurale sredstva Potprograma MEDIA na drugome roku poziva za razvoj pojedinačnih projekata u ukupnom iznosu od 90.000 eura!

Producentske tvrtke Adriatic Animation te Spiritus movens i Eclectica zajedničkom prijavom osigurale sredstva Potprograma MEDIA u ukupnom iznosu od 90.000 eura!

U sklopu drugog poziva za razvoj pojedinačnih projekata (EACEA 17/2019) Hrvatska se našla na popisu 75 odobrenih projekata iz 26 zemalja članica Potprograma MEDIA.

Za usporedbu, prijavljeno je 487 projekata od kojih je potporu za sufinanciranje ostvario 71 projekt. Ukupno je podržano 35 projekata koji dolaze iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta, 22 projekta koja dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta i 14 projekata koji dolaze iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta.

Potprogram MEDIA odobrio je potporu u ukupnoj vrijednosti od 90.000 eura dvama projektima iz Hrvatske.

Animiranom projektu Manivald i apsint zečevi, čiji su autori scenarija, svijeta priče i likova te redatelji Draško Ivezić i Chintis Lundgren, dodijeljena je potpora od 60.000 eura za razvoj projekta. Chintis Lundgren ujedno je autorica vizualnih elemenata, likova i scenografije, a ostatak kreativnog tima čine Denis Chapon kao glavni animator, Pierre Buassaron i Emmanuel-Alain Raynal kao kreativni producenti iz Miyu Productions iz Francuske. Producentska kuća koja stoji iza projekta je Adriatic Animation d.o.o.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima (EACEA 17/2019):

Priča ima dobar dramski potencijal te vrlo dobro odražava dileme i borbu suvremenih ljudi. Likovi su dobro opisani, a svijet priče je univerzalan. Vizualni pristup lijepo predstavlja svijet, dizajni su jednostavni i uklapaju se u priču. Privlačnost priče je transnacionalna, a glumačka postava poznata i međunarodna. Razvojni plan je dovoljno detaljan, a troškovi su relevantni te predviđeni razvojnim proračunom. Strategija distribucije je jasno opisana te je podnositelj zahtjeva upoznat s tržištima i odabranim teritorijima te s potencijalnim partnerima na međunarodnoj razini. Plan financiranja je realan i u skladu s potrebama projekta. Proračun za razvoj odgovara strategiji financiranja, kao i procijenjenim troškovima projekta.

Igranom filmu Proslava, redatelja Brune Ankovića i scenaristice Jelene Paljan, a koji se temelji na nagrađivanoj istoimenoj knjizi Damira Karakaša, dodijeljena je ukupna potpora u iznosu od 30.000 eura. Radi se o zajedničkoj prijavi producentskih tvrtki Spiritus movens d.o.o., iza koje stoji Zdenka Gold, te Eclectica d.o.o. Rea Rajčić iz tvrtke Eclectica d.o.o. će ujedno biti producentica projekta, a Tina Tišljar iz iste tvrtke bit će u ulozi izvršne producentice.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima (EACEA 17/2019):

Zasnovan na uspješnom romanu, koncept je intrigantan i istražuje međunarodno relevantne teme. Scenarij zrcali roman u njegovoj eliptičnoj strukturi, što projektu daje jedinstvenu kvalitetu i originalan umjetnički pristup. Nagrađivani tim na čelu projekta ima dokazane rezultate i jasnu kreativnu viziju, što sugerira da će projekt biti uspješno izveden. Podnositelj zahtjeva prepoznaje potencijalne nove mogućnosti koje će se istražiti u scenariju i otvoren je za suradnju s međunarodnim savjetnicima za scenarij. Predviđene zemlje distribucije dobro se usklađuju kreativno i strateški. Podnositelj zahtjeva fokusira se na dosege festivala, ali i razrađuje dodatne kazališne ili digitalne metode distribucije. Uz uobičajene marketinške kanale i promotivne aktivnosti, podnositelj zahtjeva predviđa i suradnju s europskim izdavačima putem književnih festivala i sajmova knjiga, što će učinkovito proširiti doseg publike.

Iskrene čestitke producentskim kućama Adriatic Animation te Spiritus movens i Eclectica!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr