03/08/2020

Producentske tvrtke 4film te Propeler Film i Wolfgang & Dolly zajedničkom prijavom osigurale sredstva Potprograma MEDIA za razvoj skupnih projekata u ukupnom iznosu od 301.254 eura!

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) na temelju poziva namijenjenog razvoju skupnih projekata 18/2019 ukupnim iznosom od 301.254 eura poduprla je zajedno prijavljene projekte producentskih tvrtka 4Film te Propeler Film i Wolfgang & Dolly.

U okviru poziva EACEA 18/2019 zaprimljeno je ukupno 147 prijava iz 27 zemalja članica Potprograma MEDIA, a potpora je odobrena za 71 projekt s ukupnim iznosom od 12,477.925 eura. Hrvatska se, uz još 21 članicu Potprograma MEDIA, našla na listi zemalja s čak dvije prijave skupnih projekata. Hrvatskim je prijaviteljima osigurana tako potpora u ukupnom iznosu od 301.254 eura!

Producentska tvrtka 4Film d.o.o. osigurala je sredstva za razvoj četiriju projekata u ukupnom iznosu od 186.254 eura.

Tvrtka 4Film obvezala se realizirati sljedeća četiri projekta: dva dugometražna dokumentarna filma – Surogat majka, čiji je scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko, i Grandpa Guru, scenarista Sanjina Hasanefendića i Silvija Mirošničenka te redatelja Silvija Mirošničenka – zatim televizijsku dramsku seriju Ženska posla, čiji je scenarist Nenad Antolović, a redateljica Ivona Juka, te dugometražni igrani film Moj privatni ratni zločinac / Janjci u vučjoj koži, scenaristice i redateljice Ivone Juka.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima:

„Predstavljeni skupni projekti su raznoliki, dobro strukturirani i privlačni stranim tržištima jer iskorištavaju prednost interesa izazvanog događanjima na području Balkana. Kvaliteta prijavljenih projekata je dobra, s time da svaki projekt sadržava obećavajući kreativni potencijal. Igrani film kombinira žanrove koji se bave temom rata i odrastanja te posjeduje visok dramski potencijal i snažnu naraciju. TV serija ujedinjuje elemente noira i trilera pod okriljem snažnog feminističkog pristupa, zanimljiv razvoj likova te privlačan vizualni dizajn. Kreativni je tim iskusan i zna kako privući financijska sredstva i umrežiti se s partnerima. Produkcijski proračun djeluje prihvatljivo.“

Producentske tvrtke Propeler Film d.o.o. te Wolfgang & Dolly d.o.o. uspjele su dobiti sredstva za razvoj četiriju igranih filmova u ukupnom iznosu od 115.000 eura.

Propeler Film zadužen je za razvoj dvaju igranih filmova: Muško, čiji scenarij i režiju potpisuje Ognjen Sviličić, te Sjena, scenarija i režije Antonija Nuića.

Tvrtka Wolfgang & Dolly obvezala se realizirati također dva igrana filma: Majka revolucija, čiji je scenarist i redatelj Damir Čučić, i Ponoć u savršenom svijetu, scenarija i režije Une Radić.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima:

„Podnesena lista filmova uključuje četiri dugometražna filma koji su međusobno različiti i relevantni u današnjem društvu. Nositelj prijave iskusan je u produkciji igranih i dokumentarnih projekata te planira surađivati s još jednom lokalnom produkcijskom kućom radi osnaživanja položaja. Svi su prijavljeni projekti privlačnih premisa, visokog dramskog potencijala i dobrog vizualnog pristupa. S obzirom na teme koje nadilaze nacionalne granice, projekti imaju dobre izglede za međunarodnu distribuciju. Ciljana publika i financijska strategija dobro su identificirane i pripremljene.“

 Producentskim tvrtkama 4Film, Propeler Film i Wolfgang & Dolly od srca upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr