29/04/2019

Producentica Anita Juka odabrana za sudjelovanje na plaftformi Producers on the Move u Cannesu

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatsku producenticu Anitu Juka za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, namijenjenoj europskim producentima čije su karijere u usponu, a do sada su producirali zamjetne europske koprodukcije. Platforma se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, a Juka je jedna od 20 odabranih sudionika.

Dodatne informacije

Organizacija European Film Promotion, koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 38 europskih zemalja, svake godine odabire dvadesetak producenata za sudjelovanje na platformi Producers on the Move na temelju njihovih, već priznatih, radova i međunarodnih koprodukcija.

Anita Juka našla se među odabranima za sudjelovanje na platformi zahvaljujući njenom opsežnom producentskom opusu te radu na višestruko nagrađivanim igranim filmovima poput „Ti mene nosiš“ Ivone Juke, „Tu“ Zrinka Ogreste, „Slovenka“ Damjana Kozole te međunarodnog omnibusa „Neke druge“ priče redateljica Ivone Juke, Ane Marije Rossi, Ines Tanović, Marije Džidževa i Hanne Slak. Istaknula se i produkcijom dokumentarnih filmova „Što sa sobom preko dana“ Ivone Juke, „Panj pun olova“ Branka Schmidta i „Vrt plavih ruža“ Mladena Santrića.

Producers on the Move, koji će se održati u sklopu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu od 14. do 25. svibnja, zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija.

Kroz program je od njegova osnivanja prošlo više od 400 producenata, od kojih su mnogi postali međunarodno priznati filmaši, te čak i dobitnici Oscara. Prošle godine, u programu je sudjelovao hrvatski producent Oliver Sertić. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluje i Kreativna Europa – MEDIA. 

Cilj organizacije European Film Promotion je umrežavanje nacionalnih filmskih centara i agencija za promociju i promidžbu iz 38 europskih zemalja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar. Osim Anite Juke, na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a cijeli popis nalazi se na službenoj stranici EFP-a

Anita Juka rođena je u Zagrebu 1979. godine. Godine 2003. osniva 4film d.o.o. produkcijsku kuću gdje radi kao producentica. Suradnjom na europskim koprodukcijama osigurala je financiranje Eurimagesa dva puta, pozvana je na sudjelovanje u više od 10 međunarodnih radionica i usavršavanja (eQuinoxe 2014, Producers Lab Toronto 2016, EPI TAP 2017) te je bila članicom žirija na 6 međunarodnih festivala. Producentica je i prvog hrvatskog filma dostupnog na Netflixu – „Ti mene nosiš“, koji se trenutačno prikazuje u 190 država i dostupan je 135 milijuna pretplatnika diljem svijeta. Anita Juka članica je Europske filmske akademije. 

Iskrene čestitke producentici Aniti Juki!

*vijest je preuzeta sa službene stranice Hrvatskog audiovizualnog centraKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr