08/05/2020

Producent Danijel Pek odabran za sudjelovanje na ovogodišnjoj platformi Producers on the Move

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatskog producenta Danijela Peka za sudjelovanje na ovogodišnjoj platformi Producers on the Move, namijenjenoj europskim producentima čije su karijere u usponu, a do sada su producirali i koproducirali zamijećene europske projekte.

Organizacija European Film Promotion, koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promidžbu iz 36 europskih zemalja, svake godine odabire dvadesetak producenata za sudjelovanje na platformi Producers on the Move na temelju njihovih, već priznatih, radova i međunarodnih koprodukcija.

Danijel Pek među odabranima za sudjelovanje na platformi našao se zahvaljujući svom uspješnom producentskom opusu te radu na višestruko nagrađivanim igranim filmovima kao što su Goran i Vis-à-Vis Nevija Marasovića te Lajkaj i ti mene (Likemeback) Leonarda Guerre Seràgnolija, manjinskoj hrvatskoj koprodukciji čiji je Pek, uz Katarinu Prpić, hrvatski producent. Osim navedenih, iza Danijela Peka i dva su nedovršena projekta: Črna mati zemla Roka Bičeka (u fazi financiranja) te Murina Antonete Alamat Kusijanović (u fazi postprodukcije).

Producers on the Move inače se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, no kako je on odgođen do daljnjeg, platforma će se realizirati internetskim putem, od 11. do 15. svibnja.

„Jako je važno da EFP u ovim izazovnim vremenima nastavi podupirati, promicati i povezivati kreativce s obećavajućim karijerama te njihovim radovima pružiti vidljivost i mogućnost koprodukcija unutar Europe“, ističe Sonja Heinen, direktorica EFP-a.

Producers on the move platforma je za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija, a namijenjena je producentima čije su karijere u usponu. Sudionike svake godine očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i individualni sastanci s filmskim stručnjacima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promidžbu u međunarodnim industrijskim publikacijama.

Kroz program je od njegova osnutka prošao 441 producent, od kojih su mnogi postali međunarodno priznatim filmašima pa čak i dobitnicima Oscara. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluje i Potprogram MEDIA Programa Kreativna Europa.

Osim Danijela Peka na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a popis sudionika možete pronaći na službenoj stranici EFP-a.

European Film Promotion organizacija je koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promidžbu iz 36 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni je član organizacije i Hrvatski audiovizualni centar, a popis svih zemalja članica nalazi se ovdje.

Danijel Pek hrvatski je televizijski i filmski producent. Studirao je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti i politologiju na Fakultetu političkih znanosti, nakon čega je radio kao novinar i urednik na radiju i televiziji. Godine 2007. osniva Antitalent, a 2013. producira prvi dugometražni film ‒ Vis-à-Vis Nevija Marasovića. Danijel je diplomant programa EAVE za producente i alumni Berlinale Talentsa.

Iskrene čestitke producentu Danijelu Peku!

*Vijest je preuzeta sa službene stranice Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr