07/03/2016

Prijave za radionicu pripreme i prezentiranja filmskih projekata za međunarodno tržište na 25. DHF-u te najava predavanja Roshanak Behesht Nedjad

Dani hrvatskoga filma u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA i ove godine organiziraju radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište čija će kulminacija biti Pitching forum na samome početku festivala. 

Radionica će ponuditi smjernice profesionalcima, u prvome redu redateljima i scenaristima, te najadekvatnije odgovore na pitanja o najučinkovitijim načinima pripreme i predstavljanja vlastitoga projekta stručnoj javnosti – producentima, distributerima, prodajnim predstavnicima, ali i široj javnosti – publici.

Radionicu će voditi ugledna njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad, koja je uspjeh ostvarila produkcijom niza filmova (Havanna mi amorZlatna Lola za najbolji dokumentarac, Khamosh PaniZlatni Leopard za najbolji film, Football undercoverPrix Europa Iris). Behesht Nedjad je članica Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijeg europskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima i studentima filmskih odsjeka, ponajprije redateljima i scenaristima. Prednost imaju projekti kratkometražnih igranih ili dokumentarnih filmova, a iznimno se mogu prihvatiti i dugometražne forme!

Prijave za radionicu moguće je podnijeti od danas do 31. ožujka 2016.

Za sudjelovanje u radionici bit će odabrano 10 projekata.

Radionica će početi dva dana prije početka Festivala, a cjelodnevni je rad predviđen za 19. i 20. travnja (od 10 do 18 sati). Završni Pitching forum svih sudionika radionice održat će se prvoga dana Festivala s početkom u 12 sati, u dvorani Müller, u Kinu Europa. Zajedno s dobitnicima nagrada 25. DHF-a bit će objavljeni i dobitnici priznanja za najbolji pitching.

Također s velikim zadovoljstvom najavljujemo da se ove godine uvodi i nagrada za najbolji pitching, što će pobjedniku/pobjednici omogućiti izravno sudjelovanje u okviru radionice MIDPOINT – Feature Launch, koja će se od 21. do 26. kolovoza održavati u Ponešicama, u Češkoj. 

Više o radionici na poveznici: 

http://www.midpoint-center.eu/programs/3-midpoint-feature-launch-2016

Radionica će se održati na engleskome jeziku!

Rok za prijave je 31. ožujka 2016.

Također, tijekom radionice i pitchinga producentica Roshanak Behesht Nedjad održat će i predavanje (22.4.), otvoreno za javnost, u okviru kojega će dati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Kako se pripremiti za sastanke s potencijalnim financijerima, koproducentima i prodajnim agentima? Koju je informaciju potrebno podijeliti s njima? Kada i kako?
  • Kako analizirati svoj projekt i u isto vrijeme imati potrebne podatke te biti spreman predstaviti ih? Koje su informacije relevantne?
  • Postoji li razlika između dogovorenih i spontanih sastanaka?
  • Kada i kako predstavljate svoj projekt – kada da, a kada ne?
  • Bitna pravila i smjernice (tzv. dos and don'ts) za prezentaciju projekta/pitching.

NAČIN PRIJAVE:

Prijava mora biti napisana na engleskome jeziku.

Prijavnica mora sadržavati:

– životopis (maksimalno 1 str.)
– fotografiju
– sinopsis (maksimalno 1 str.)
logline (3 rečenice)
– plan financiranja (ako se uz redatelja/scenarista prijavljuje i producent)
– redateljsku koncepciju
– odgovor na pitanje Tko je vaša ciljana publika i zašto?

Tražene materijale pošaljite, molimo, na adresu e-pošte: martina.petrovic@mediadesk.hr, s naznakom „Prijava za pitching radionicu“.

Odabrani će polaznici najkasnije 7. travnja biti obaviješteni o svome statusu te dobiti daljnje upute za pripremu.

Prijavnica i svi traženi materijali, kao i cjelokupna radionica, bit će na engleskome jeziku. Napominjemo da će polaznici radionice imati obvezu izvršavanja „domaće zadaće“.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr