10/10/2017

Prezentacija/diskusija: Što podrazumijevaju izmjene poziva Potprograma MEDIA za hrvatske korisnike?

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske organizira događanje Što podrazumijevaju izmjene poziva Potprograma MEDIA za hrvatske korisnike?, koje će se održati 19. listopada o. g. U njegovu će fokusu biti pojašnjenje novosti u okviru poziva Potprograma MEDIA. 

Usvajanjem Programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA za razdoblje od 2014. do 2020. godine osiguran je ukupan iznos europskoga proračuna od 1,46 milijardi eura za korisnike koji dolaze iz 37 zemalja članica Potprograma MEDIA. U određenom će trenutku iz članstva morati izići Švicarska, dok se zaključno s 2017. „ograničenim“ sudjelovanjem pridružuju Gruzija, Moldavija, Ukrajina te Tunis početkom 2018. godine, što znači da će Potprogram MEDIA činiti ukupno 39 zemalja članica.

Zahvaljujući prošlogodišnjemu događanju Ovako MI to radimo!, predstavnici DKE – ureda MEDIA koji dolaze iz zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta (iz tzv. „malih“ zemalja) uspjeli su pravovremeno lobiranjem osigurati svojevrsnu „financijsku zaštitu“ u okviru kriterija poziva namijenjenoga razvoju pojedinačnih projekata. Od ove godine hrvatski prijavitelji ne mogu više računati na automatske bodove (njih ukupno 10), već će se za Medijina sredstva natjecati zajedno s prijaviteljima koji dolaze iz zemalja visokoga i srednjega produkcijskog kapaciteta. U dogovoru s Europskom komisijom i Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu osigurano je da se projekt iz zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta, ako prikupi minimalni broj bodova za prolaz u daljnju proceduru – njih 75, može zajedno s ostalim projektima iz iste kategorije natjecati za europsku financijsku potporu (u tu je svrhu rezervirano 27 % ukupnih sredstava namijenjenih razvoju pojedinačnih projekata).

Kada govorimo o festivalima, posebno će se vrednovati kategorija koja podrazumijeva umrežavanje i partnerstvo s drugim europskim filmskim festivalima i to izvan matične zemlje. Takav način suradnje i umrežavanja filmskih festivala pridonosi stvaranju mogućnosti dijeljenja financijskih troškova u pogledu prijevoda i titlanja filmova, uključivanja putem online platforma i dr.

Osim uvida u novosti vezanih uz kriterije pojašnjene u smjernicama poziva, Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, pružit će i uvid u mehanizme podjele financijskih potpora iz perspektive svih Medijinih poziva (14), s naglaskom na pojedinim zemljama koje prednjače u kontekstu dobivenih sredstava, te u različite izazove ispunjavanja prijavnica poziva, posebice kada se radi o prijavitelju iz zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta.

S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme, najkasnije do 18. listopada do 16 sati i to putem:

https://www.entrio.hr/event/prezentacijadiskusija-sto-podrazumijevaju-izmjene-poziva-potprograma-media-za-hrvatske-korisnike-4535

Događanje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a odvijat će se u Kući Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb. Održavat će se od 9:30 do 14:00 sati. Registracija je moguća od 9:30 do 10:00 sati, a po završetku samoga događanja uslijedit će lagani ručak i druženje.

Dobro došli!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr