14/10/2009

Poziv na predavanje "Filmski festivali", 22. listopada 2009. godine u 16 sati u Galeriji Studentskoga centra u Zagrebu.

MEDIA desk Hrvatske poziva Vas na predavanje: Filmski festivali koje će se održati 22. listopada 2009. godine u 16 sati u Galeriji Studentskoga centra u Zagrebu.

Filmski festivali prolaze kroz razdoblje promjena. Nove distribucijske mogućnosti predstavljaju izazov festivalskim programima, promjene u industriji potiču tješnju suradnju između industrijskih stručnjaka i organizatora festivala, a trend naglašene kulture sudjelovanja redefinira sudjelovanje publike u kontekstu kinematografije. Stavljajući trenutne promjene u kulturni i povijesni kontekst, Marijke de Valck, asistentica Sveučilišta u Amsterdamu koja drži kolegij o medijima te stručnjakinja za filmske festivale, analizirat će podrijetlo filmskih festivala, njihovu razvojnu dinamiku, ključne karakteristike te razloge uspješnosti.

Marijke de Valck je asistentica Sveučilišta u Amsterdamu koja drži kolegij o medijima. Autorica je knjige Filmski festivali: od europske geopolitike do globalne filmofilije (2007), prvoga izdanja na temu filmskih festivala. Potkrijepljeni primjerima iz Cannesa, Berlina, Venecije i Rotterdama, Filmski festivali prate razvoj fenomena čiji se nastanak veže uz geopolitičke razmirice u ratom razdijeljenoj Europi, prikazujući kako su se festivali unatoč svemu razvili u uspješnu globalnu mrežu što postavlja različita pitanja poput programiranja i dodavanja vrijednosti, nacionalne legitimizacije, marketinga grada, glamura, gospodarstva i ljubavi prema filmu. Zajedno sa Skadijem Loistom Marijke je osnovala Mrežu za istraživanje filmskih festivala (FFRN) čija je tendencija olakšati istraživanje filmskih festivala kao i povezati stručnjake u različitim aspektima interdisciplinarne razmjene.

Spomenuto predavanje organizira MEDIA desk Hrvatske u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, a kao gost predavač pozvana je Marijke de Valck, asistentica Sveučilišta u Amsterdamu koja drži kolegij o medijima te autorica knjige Filmski festivali: od europske geopolitike do globalne filmofilije (2007).

Veselimo se Vašem dolasku!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr