19/06/2020

Potprogram MEDIA u okviru kategorije TV prikazivanja podupire projekt „Granice“ produkcijske kuće Kinoteka d.o.o. iznosom od 52.500 eura!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s ponosom predstavlja rezultate prvog roka poziva koji se odnose na potporu namijenjenu televizijskom prikazivanju (EACEA 20/2019).

Unutar prvog poziva za televizijsko prikazivanje Hrvatska se našla na listi 35 odobrenih projekata iz 11 zemalja članica Potprograma MEDIA.

Potpora za TV prikazivanje jedna je od zahtjevnijih kategorija Potprograma MEDIA i najveći uspjeh unutar nje ostvaruju zemlje visokog i srednjeg produkcijskog kapaciteta. Od ukupno 35 odobrenih televizijskih projekata 17 ih pripada kategoriji zemalja visokog produkcijskog kapaciteta (49 %), 15 kategoriji zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta (43 %), dok samo 3 projekta dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta (8 %).

Važno je također istaknuti da se radi o 5 animiranih, 13 dokumentarnih i 17 igranih projekata.

Televizijski projekt „Granice/Borderline“ dokumentarni je serijal o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Premda sve granice imaju jednu te istu svrhu – jasno odijeliti i označiti različita područja, u stvarnosti nijedna granica nije slična drugoj: što se zadržava unutra, a što ostaje vani? Granice na izniman, jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću. Granica je tako idealna dramaturška nit za pristup raznim evolucijama rascjepkanog europskog identiteta i njihovoj ogromnoj mnogostrukosti.

Putem Potprograma MEDIA Granice su osigurale ukupan iznos od 225.000 eura, od kojeg je za Kinoteku d.o.o. izdvojeno 52.500 eura.

Projekt je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za koprodukciju prve epizode „Kupa“. Navodimo i naslove ostalih epizoda:

  • ep. 1.: „Kupa“, granica Hrvatska – Slovenija
  • ep. 2.: „Stalin's pipe“, granica Litva – Bjelorusija
  • ep. 3.: „Troubles borders“, granica Irska – Sjeverna Irska
  • ep. 4.: „Radji“, granica Švedska – Norveška
  • ep. 5.: „Kaliningrad Oblast“, granica Rusija – Litva i Rusija – Poljskaep.
  • ep. 6.: „Liberland“, granica Hrvatska – Srbija.

Autor je projekta Frederik Nicolai,dok su redatelji i redateljice redom: Tiha Gudac, Anna Savchenko, Georg Götmark, Annabel Verbeke, John Utsi, Vytautas Puidokas te Isabella Rinaldi.

Produkcijske kuće koje sudjeluju u projektu: OFF WORLD (nositelj projekta/Belgija) te partneri u projektu: KINOTEKA (Hrvatska), IN SCRIPT (Litva), RELATION04 MEDIA (Norveška) te URGH! (Slovenija).

Iskrene čestitke produkcijskoj kući Kinoteka d.o.o.!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr