26/08/2019

Potprogram MEDIA treći put dodjeljuje Kinorami sredstva za razvoj skupnih projekata u iznosu od 88.000 eura!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA s ponosom predstavlja rezultate koji se odnose na potporu namijenjenu razvoju skupnih projekata. Naime, iako se radi o kompleksnim uvjetima što ih zahtijeva ispunjavanje prijave za sredstva izdvojena za razvoj skupnih projekata, Hrvatska se, s još 21 zemljom, našla na listi što je čini 71 odobreni skupni projekt.

Producentska tvrtka Kinorama d.o.o. uspjela je osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 88.000 eura i to za razvoj triju igranih filmova: Četvrti kralj (režiser je Zvonimir Jurić, a scenarij potpisuju Jurica Pavičić i Zvonimir Jurić), Tragovi (u režiji Dubravke Turić i prema scenariju Dubravke Turić i Danijela Žeželja) te Zečji nasip (režiju potpisuje Čejen Černić, a scenarij Tomislav Zajec).

Posebno želimo istaknuti da je u okviru iste potpore, u kategoriji „poticaj novim talentima“, također podržan razvoj kratkometražnog animiranog filma Sfera scenarista i redatelja Manuela Šumberca. Kratki film unutar Potprograma MEDIA financira se isključivo putem poziva za razvoj skupnih projekata od 2017. godine te su u dvije godine kao poticaj novim talentima financirana 54 kratka projekta.

Ovim putem ujedno želimo podsjetiti da se radi o trećoj potpori za razvoj skupnih projekata koja je dodijeljena producentskoj tvrtki Kinorama d.o.o., odnosno drugoj potpori u okviru Programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) prijavu je ocijenila sljedećim riječima (EACEA 23/2018):

„Prijava kao i koprodukcijska struktura potvrđuju već provjereno producentsko iskustvo u pripremi razvoja projekta. Svi su projekti jednake kvalitete, međutim svaki se na svoj način bavi suvremenim pitanjima. Naracija, likovi i dijaloške scene u trenutnoj razvojnoj fazi odražavaju zreo pristup pisanju scenarija. Razvojni su planovi adekvatni te uzimaju u obzir specifične potrebe svakog pojedinačnog projekta. Zahvaljujući kreativnoj, financijskoj i tehničkoj suradnji, projektima je osiguran međunarodni potencijal. Ciljane su skupine vrlo dobro definirane, a strategija prikazivanja na međunarodnim filmskim festivalima A-kategorije dodatno će osnažiti njihovu vidljivost. Financijski su planovi realni, a izvori financiranja dobro istraženi. Postoji snažna osviještenost u pogledu potencijalnih partnera i ciljanih teritorija prikazivanja filmova. Konkretni razvoj skupnih projekata ima dobar izvedbeni potencijal zahvaljujući snažnoj mreži partnera te njihovoj neupitnoj predanosti.“

Iskrene čestitke Kinorami na trećoj potpori za razvoj skupnih projekata!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr