14/05/2019

Potprogram MEDIA sufinancira još jedan hrvatski skupni projekt za 2018. godinu!

Unutar poziva za potporu razvoju skupnih projekata 2018. godine (EACEA/23/2017), a nakon ponovnog razmatranja prijave projekta, produkcijskoj kući Jaako dobra produkcija j.d.o.o. odobrena je potpora u iznosu od 130.000 eura!

Skupni projekt produkcijske kuće Jaako dobra produkcija nalazio se na listi čekanja te je nakon reevaluacije uvršten na popis sufinanciranih projekata za 2018. godinu. Na isti je način sufinanciranje odobreno i trima drugim projektima produkcijskih kuća iz Irske, Austrije i Švedske, koji su se također nalazili na listi čekanja, s jednakim brojem bodova.

Sredstva odobrena za hrvatski projekt iznose 130.000 eura, što je najveća potpora jednom hrvatskom prijavitelju u okviru poziva za razvoj skupnih projekata! Jaako dobra produkcija ujedno je već četvrta hrvatska produkcijska kuća čija je prijava na spomenuti poziv rezultirala uspjehom.

U odobrenom skupnom paketu potporu za razvoj dobila su tri projekta:

  • „Hello Isabel“ scenarista Marjana Alčevskog
  • „Budi bog s nama“ scenarista i redatelja Slobodana Šijana (u koprodukciji s produkcijskom kućom Gargantua Films – producent Marko Paljić)
  • „Robovi“ scenarista Marjana Alčevskog i redatelja Roberta Zubera.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima:

„Prijavitelj je u dobroj poziciji za razvoj više istodobnih projekata te ima solidne mogućnosti inovativnog pristupa opisanim aktivnostima. Povrh toga, priključeni filmski djelatnici talentirani su pojedinci.

Kreativno i tematski sadržaj je snažno usmjeren na zemlje istočne Europe i njihovu zajedničku povijest, koja nije dobro poznata međunarodnoj publici. „Budi bog s nama“ jaka je točka skupnog paketa, s priključenim međunarodno priznatim redateljem, kao i glavnim glumcem. Projekt ima dobro osmišljen financijski plan s nekoliko već osiguranih različitih izvora financiranja.  

Iskazano povjerenje bliskih partnera dobar je znak profesionalne vjerodostojnosti tvrtke te dinamičnosti njezine financijske razvojne strategije. Tvrtka je osmislila svoju strategiju sa zemljama Balkana kao primarnim partnerima; širi krug uključuje Poljsku, Nizozemsku i Austriju, a vanjski krug Tajvan kao sekundarne partnere. Strategija je ravnomjerno usmjerena prema ciljanoj, kao i međunarodnoj i profesionalnoj publici.“

Prethodna godina bila je uspješna za hrvatske prijavitelje, čije je sveukupno odobreno sufinanciranje iznosilo 738.230 eura. Ako tim sredstvima pridodamo i ona namijenjena produkcijskoj kući Jaako dobra produkcija, ukupna potpora koju su hrvatski korisnici osigurali iznosi 868.230 eura, što je dosad najveći hrvatski godišnji iznos dobiven iz Potprograma MEDIA!

Produkcijskoj kući Jaako dobra produkcija od srca upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr