26/08/2019

Potprogram MEDIA podupire prvu hrvatsku videoigru Trip the Ark Fantastic studija za razvoj videoigara Gamechuck s iznosom od 149.400 eura!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s ponosom objavljuje da je Trip the Ark Fantastic  prva hrvatska videoigra koju je Potprogram MEDIA podržao s iznosom od 149.400 eura.

U okviru poziva za razvoj videoigara prijavljeno je ukupno 139 projekata. Odobrena je potpora za razvoj 31 videoigre iz 14 zemalja članica Potprograma MEDIA.

Na listi odobrenih projekata prvi se put našla i hrvatska videoigra Trip the Ark Fantastic iza koje stoji kreativni tim studija Gamechuck: producent Aleksandar Gavrilović, voditelj razvojnog tima Piet Bronders, Zlatko Druško, odgovoran za konceptualni dizajn, Julia Metzger, zaslužna za dizajn likova, scenografkinja Sanja Kolaj, scenarist Jan Juračić i Ivana Radić, u čijoj je nadležnosti animacija. Radi se o relativno mladom, ali već priznatom, nagrađivanom i uspješnom studiju za razvoj videoigara. Gamechuck se ističe u izradi videoigara čija se tehnologija kontinuirano isprepleće s pričom, vizualima i zvukom. Istražujući uvijek inovativne načine nadilaženja granica postojećih žanrova videoigara, stvaraju nove, poput „interaktivnih stripova“. Njihove kreativne napore u kombiniranju stripova i videoigara prepoznalo je i financiralo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2018. godine.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) videoigru Trip the Ark Fantastic  ocijenila je sljedećim riječima (EACEA 24/2018):

„Radi se o videoigri, prožetoj od početka do kraja pričom, koju prati velik broj originalne tehnologije što uključuje npr. učenje jezika životinja ili provođenje akademskog istraživanja u knjižnici. Projektni prijedlog videoigre Trip the Ark Fantastic ukazuje na to da se radi o iznimno sadržajnom načinu igranja, koji se upotpunjuje kvalitetnim dizajnom likova i inventivnim segmentima (učenje jezika životinja u kombinaciji s detektivskim elementima). Razvojni plan i dostatnost informacija odgovaraju trenutnoj fazi u kojoj se videoigra nalazi. Strategija razvoja publike, s posebnim naglaskom na onoj međunarodnoj, opisana je vrlo dobro, a zahvaljujući postavkama priče, likovima i pripovijedanju kao i stručnosti tima, dodatno se osnažuje i pruža jamstvo šireg međunarodnog odjeka.“

Iskrene čestitke kreativnom timu Gamechucka na uspješnom rezultatu!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr