03/08/2020

Potprogram MEDIA podupire čak tri hrvatske videoigre s ukupnim iznosom od 359.809 eura!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s ponosom objavljuje da je Potprogram MEDIA odobrio potporu trima hrvatskim videoigrama – Starless, Starpoint Gemini 3: Echoes i Ghost Painter – u ukupnom iznosu od 359.809 eura!

U okviru poziva za razvoj videoigara prijavljeno je ukupno 125 videoigara. Odobrena je potpora za razvoj 32 videoigara iz 16 zemalja članica Potprograma MEDIA. Među odobrenim projektima njih 14 dolazi iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta, 12 ih je iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta, a 6 iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta. Njemačka i Švedska zemlje su članice koje vode s 4 odobrene videoigre, dok Hrvatska zajedno s Velikom Britanijom, dijeli mjesto s ukupno 3 odobrene videoigre. 

Na listi odobrenih videoigara našle su se i tri hrvatske videoigre: Starless (Pine Studio d.o.o.), Starpoint Gemini 3: Echoes (Intercorona d.o.o.) te Ghost Painter (Studio Spektar d.o.o.) s ukupnim iznosom od 359.809 eura!

Pine Studio d.o.o. za razvoj videoigre Starless osigurao je iznos od 150.000 eura. Važno je spomenuti kreativni tim studija koji čine: Boris Barbir, Tomislav Podhraški, Vladimir Koščica (CEO) i Vjekoslav Krajačić.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) videoigru Starless ocijenila je sljedećim riječima (EACEA 19/2019):

„Smisao je igre detaljan, originalan te predlaže složene likove kao i zanimljive teme, koji su vrijedni istraživanja, ali jednako tako potiču zanimanje modernog igrača. Mehanika igranja videoigre koja predlaže upravljanje izvanzemaljskim bićima, kao i snažna mehanika timskog rada s NPC-ovima, donose sa sobom određenu novinu. Kvaliteta grafičkog i zvučnog dizajna je izvrsna jer uzima u obzir različite stilove za zemaljsku i izvanzemaljsku glazbu, koji se u isto vrijeme dobro slažu s grafičkim stilom svemirskog broda i egzotičnim izvanzemaljskim dizajnom hrama. Vizualni je pristup detaljan i predstavljen je u mnogim modelima. Likovi su relativizirani i raznoliki, imaju bogatu pozadinsku priču, a njihov je dizajn dobro izveden. Razvojni plan i raspored dovoljno su detaljni te pokazuju jasno razumijevanje rada koji je potreban, kao i raspodjelu sredstava iz potrebnih resursa, uključujući dizajn, umjetnost, programiranje, audio, dizajn nivoa i marketing. Svaka ključna točka razvoja videoigre ima realističan popis zadataka koje je potrebno ispuniti u usporedbi s uključenim resursima.“

Tvrtka Intercorona d.o.o. za razvoj videoigre Starpoint Gemini 3: Echoes osigurala je iznos od 149.975 eura. Kreativni tim koji stoji iza navedene igre čine Mario Mihoković, jedan od suvlasnika i kreator projekta, Željko Kos, glavni programer i producent projekta, te Danijel Mihoković i Tomislav Mihoković, narativni kreatori DLC-ova (dodatnog sadržaja) projekta. U timu također sudjeluju Darko Macan kao vanjski suradnik, pisac scenarija za baznu igru na koju se nadovezuje ovaj DLC, te Nikola Jeremić, skladatelj iz Srbije, ujedno vanjski suradnik i kreator glazbe za projekt.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) videoigru Starpoint Gemini 3: Echoes ocijenila je sljedećim riječima (EACEA 19/2019):


„Ključne teme pripovijedanja koje zagovara videoigra žanrovski su poznate i trebale bi ispuniti očekivanja publike. Sama priča više se oslanja na istraživanje legende nego na razvoj likova, čija evolucija u nekom trenutku postaje umjetna. Videoigra se oslanja na dobro osmišljen svemir i snažan estetski dizajn kako za vizualne tako i za zvučne sadržaje. Igra također koristi jedinstven pristup u predstavljanju narativnih mogućnosti igračima, pružajući im moguće isječke ishoda te ostavljajući prostor za vlastitu interpretaciju. Korištene tehnologije razvijene su u kreativnom studiju prijavitelja, dok snažne kinematografske namjere pokazuju dobar pristup tehnici otvaranja usana (lip-sync) te cjelokupnoj animaciji. Strategija razvoja izgleda adekvatno i odgovara projektu. Distribucija digitalnim putem odgovara trenutačnim trendovima za ciljanu publiku i žanr te se oslanja na igranje na višenamjenskim platformama. Strategija, ciljane platforme, distribucijske metode i izbor teritorija čine se također odgovarajućima. Iskustvo u uspješnom izdavanju videoigara dokazuje kvalitetu i realnost strategije financiranja tima. Financijska stabilnost i utvrđeni uspjeh IP-a vjerojatno će privući partnere u izdavanju i distribuciji videoigre.“

Studio Spektar d.o.o. za razvoj videoigre Ghost Painter osigurao je iznos od 59.834 eura. Kreativni tim studija čine Sven Nemet kao voditelj projekta, zadužen za priču i ilustriranje, Zvonimir Barać, autor scenarija i animacije, te Lea Konjetić, u čijoj je domeni glazba.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) videoigru Ghost Painter ocijenila je sljedećim riječima (EACEA 19/2019):

„Ovo je kvalitetna priča s elementima misterije, avanture, zločina i ljubavi. Kvaliteta priče i pripovijedanja te originalnost koncepta vrlo su dobri. Kvaliteta grafike izgleda obećavajuće i stilski jedinstveno. Vizualni pristup predstavljen skicama likova izgleda privlačno. Integracija igranja i pripovijedanja je dobra. Videoigra ima nekoliko inovativnih aspekata – najrelevantniji je onaj koji podrazumijeva da igrači mogu mijenjati stvarnost putem slikanja. Vizualni i grafički pristup izgleda obećavajuće te nudi originalan stil videoigre.

Razvojni plan opisuje očekivane rezultate i procjenu rokova za svaku prekretnicu i to od razvoja do proizvodnje. Priča uključuje europske likove i lokacije koji sadrže velik potencijal prelaska granica. Prijavitelj ima jasnu viziju i plan distribucije, dobro poznaje tržište videigara te prikladne kanale distribucije, posebno one digitalne.“

Iskrene čestitke kreativnim timovima iz tvrtki Pine Studio, Intercorona i Studio Spektar!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr