22/11/2019

Potprogram MEDIA podupire čak dva hrvatska dokumentarna projekta ukupnim iznosom od 50.000 eura!

Desk Kreativne Europe ‒ Ured MEDIA Hrvatske s ponosom predstavlja rezultate drugog roka poziva koji se odnosi na potporu namijenjenu razvoju pojedinačnog projekta (EACEA 22/2018).

Unutar drugog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata pristigle su ukupno 303 prijave. Hrvatska se, uz još 26 članica Potprograma MEDIA, našla na listi zemalja čijim je prijaviteljima osigurana potpora. Od 70 odobrenih projekata ‒ čak su dva iz Hrvatske.

Potprogram MEDIA odobrio je potporu u vrijednosti od 25.000 eura kreativnom dokumentarnom projektu Muzej revolucije u produkciji Udruge Restart. Dokumentarni film režirat će Srđan Keča iz Srbije, koji je, uz producenticu Vanju Jambrović, koproducent i scenarist samog projekta. Ovaj dokumentarni film koprodukcija je Uzroka iz Srbije te Udruge Restart iz Hrvatske.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima (EACEA 22/2018):

„Priča je vrlo originalna te je dobro izgrađen zaplet nalik fikciji. Redateljska vizija projekta vrlo je jasna. Priča je ispričana kroz osobne prizme i svakodnevne situacije te time dodatno pridonosi uvjerljivosti i vizualnoj jačini dokumentarca. Predložena izvedba i predstavljene strategije i metodologije suradnje na dobrom su putu stjecanja publike širom svijeta.

Poznajući ciljanu publiku, producentica ima ambiciozne planove za nadilaženje njezina osnovna sloja te za dopiranje do šire skupine dobro obrazovanih, kulturnih i društveno svjesnih ljudi. Iza redatelja filma već je impresivan festivalski put: činjenica je to koja će skrenuti pozornost na ovaj dokumentarni film te omogućiti njegovo premijerno prikazivanje na jednom od važnih festivala. Financijski je plan zahtjevan jer uključuje puno partnera, ali je realan.“

Drugi projekt kojemu je odobrena potpora Potprograma MEDIA u okviru drugog roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata u vrijednosti od 25.000 eura jest dokumentarni projekt Novi imperij (radni naziv filma) u produkciji tvrtke Nukleus film d.o.o. Ovaj dokumentarni projekt dogovoren je u koprodukciji s Rusijom. Režirat će ga Anna Shishova-Bogolubova, producent je Vladislav Ketkovich, a hrvatski je koproducent Siniša Juričić.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima (EACEA 22/2018):

„Tema je projekta suvremena i važna za pokretanje pitanja građanskih prava te pitanja posljedica represivne države. Ideja je vrlo uvjerljiva. Likovi, kao i mjesto i vrijeme radnje, obećavaju zanimljiv razvoj priče. Priložena je filmska najava obećavajuća te upućuje na visok kreativni potencijal. Privlačnost je teme očita, a prijašnji partneri već su iskazali zanimanje za projekt. Prethodno međunarodno iskustvo tima jamstvo je potencijala za međunarodnu suradnju. Razvojni je plan čvrst i prilično detaljan, a financijska strategija dobro strukturirana i realna. Ispravno su predviđeni partneri i teritorij snimanja.“

Restartu i Nukleus filmu upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr