03/09/2018

Potprogram MEDIA osmi put zaredom podupire Zagreb Film Festival iznosom od 41.000 eura!

U okviru drugog roka poziva za prijavu festivalskih manifestacija Potprogram MEDIA izdvojio je financijska sredstva potpore za 31 filmski festival u ukupnom iznosu od 1,515.000 eura.

Podržani festivali izabrani su u konkurenciji od 102 prijave iz 28 zemalja članica Potprograma MEDIA, a među njima ponovno je i Zagreb Film Festival, koji je osmi put zaredom osigurao sredstva u vrijednosti od 41.000 eura.

Hrvatska se tako našla među 18 zemalja članica Potprograma MEDIA kojima je omogućena potpora za festivalske programe.

Iz perspektive razine produkcijskog kapaciteta zemalja potpore za filmske festivale raspodijeljene su na sljedeći način:

  • kategorija zemalja visokog produkcijskog kapaciteta: ukupno 12 festivala − iz Francuske (4), Njemačke (4), Španjolske (3) i Velike Britanije (1)
  • kategorija zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta: ukupno 8 festivala − iz Austrije (1), Belgije (2), Nizozemske (3), Irske (1) i Švedske (1)
  • kategorija zemalja niskog produkcijskog kapaciteta: ukupno 11 festivala − iz Češke (1), Hrvatske (1), Litve (1), Portugala (1), Estonije (1), Grčke (2), Mađarske (1), Slovenije (2) i Srbije (1).

S obzirom na cilj i tematsku obilježenost, odnosno fokus festivala, financijska sredstva Potprograma MEDIA dobilo je:

  • 18 festivala s predznakomglobalnoga
  • 5 festivala dokumentarnog filma
  • 4 festivala s naglaskom na kratkom filmu
  • 1 festival namijenjen mlađoj publici
  • 3 festivala animiranog filma.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) prijavu Zagreb Film Festivala unutar drugog roka Poziva 17/2017 ocijenila je ovim riječima:

Zagreb Film Festival nudi širok spektar aktivnosti za postojeću i potencijalnu publiku, a njihova je razina postignuta domišljatim inicijativama i uspješnim komunikacijskim strategijama. Popratni su programi opsežni. Prijavitelj stavlja snažan naglasak na inicijative vezane uz filmsku pismenost i prikazivanje nenacionalnih europskih filmova. Suradnja s drugim događanjima postoji i na regionalnoj i na međunarodnoj razini. Europska je dimenzija projekta zavidna; festival je posvećen filmovima zemalja niskog produkcijskog kapaciteta.

Cjelokupnom timu Zagreb Film Festivala od srca upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr