08/05/2020

Potprogram MEDIA i ove godine podupire Animafest Zagreb iznosom od 41.000 eura

Svjetskom festivalu animiranog filma Animafestu Zagreb i ove je godine Potprogram MEDIA omogućio financijsku potporu u iznosu od 41.000 eura. Festival je među 33 projekta odabrana u konkurenciji što ju je činilo ukupno 95 prijava iz 30 europskih zemalja.

U kategoriji prijava za potporu festivalima na prvom roku poziva EACEA/26/2019 u tijesnoj konkurenciji od 95 prijava iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA osigurana su financijska sredstva za samo 33 filmska festivala, u ukupnom iznosu od 1,579.000 eura.

Geografska raširenost odabranih festivala reflektira poprilično velik prostor obuhvaćajući 21 zemlju. Većina je prijava pristigla iz zemalja srednjeg i niskog produkcijskog kapaciteta, a među zemljama s najvećim brojem prijava ističu se Italija (15), Poljska (8) i Njemačka (7).

Hrvatska se, s tradicionalno uspješnom filmskom manifestacijom Animafest Zagreb i potporom u iznosu od 41.000 eura, našla na popisu što ga čini 21 zemlja članica Potprograma MEDIA s dobivenom financijskom potporom u okviru ovog poziva.

Važno je navesti da su s obzirom na razinu produkcijskog kapaciteta zemalja potpore za filmske festivale podijeljene na sljedeći način:

  • kategorija zemalja visokog produkcijskog kapaciteta: ukupno 8 festivala − iz Francuske, Italije, Njemačke (5) i Velike Britanije;
  • kategorija zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta: ukupno 9 festivala − iz Austrije, Belgije, Danske, Finske (2), Nizozemske i Poljske (3);
  • kategorija zemalja niskog produkcijskog kapaciteta: ukupno 16 festivala − iz Bosne i Hercegovine, Češke (2), Hrvatske, Islanda, Latvije, Makedonije, Portugala (3), Rumunjske (2), Slovenije, Srbije (2) i Ukrajine.

Iz perspektive festivalske vrste i namjene raspodjela financijskih sredstava Potprograma MEDIA strukturirana je ovako:

  • 14 festivala s predznakom „globalnog“
  • 8 festivala dokumentarnog filma
  • 5 festivala s naglaskom na kratkom filmu
  • 4 festivala namijenjena mlađoj publici
  • 2 festivala animiranog filma.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) u okviru prvog roka Poziva 26/2019 ovim je riječima ocijenila Animafest Zagreb:

Animafest Zagreb nudi bogat i raznovrstan program tijekom samog događanja, ali i izvan održavanja festivalskog tjedna. Mehanizmi dopiranja do publike izrazito su učinkoviti te uključuju široku pokrivenost društvenih mreža. Raznolike festivalske aktivnosti namijenjene filmskom obrazovanju usmjerene su na sve dobne skupine. Festival ima razgranatu mrežu partnera i provodi konkretne akcije za razmjenu informacija i promidžbu europskih filmova, s dodatnim prostorom za povećanje inovativnosti. Europska dimenzija i njezina geografska raznolikost u skladu su sa zahtjevima poziva. Uspostavljene su mnoge aktivnosti za neizravno promicanje optjecaja i distribucije filmova te europskih talenata izvan samog događanja. Struktura tima je jasna, s iskusnim članovima na ključnim pozicijama.“

Cjelokupnom timu Animafesta od srca upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr