21/04/2017

Potprogram MEDIA i ove godine podržao Animafest Zagreb iznosom od 35.000 eura, dok su hrvatski distributeri osigurali potporu od 30.000 eura!

Kada govorimo o prijavama za festivale, u tijesnoj konkurenciji od 128 prijava iz 33 zemlje članice Potprograma MEDIA osigurana je financijska potpora za samo 31 filmski festival, u ukupno odobrenome iznosu od 1,444.000 eura.

Hrvatska se, s tradicionalnom filmskom manifestacijom Animafest Zagreb i potporom u iznosu od 35.000 eura,  našla tako među 21 zemljom članicom Potprograma MEDIA.

Štoviše, ovim uspjehom Hrvatska se uvrstila u kontekst zemalja što ga, između ostalih, čine i one iz kategorije „velikih pet“: stjecanjem financijske potpore za jedan filmski festival Hrvatska si je osigurala potporu u rangu zemalja kao što su Francuska, Italija i Velika Britanija. Španjolska primjerice nije uspjela dobiti potporu u okviru ovoga roka Poziva.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) na prvome roku Poziva 16/2016 Animafest Zagreb ocijenila je ovim riječima:

Festival organizira i brojne aktivnosti namijenjene publici, popratna događanja i cjelogodišnje programe. Također podrazumijeva inicijative namijenjene različitim dobnim skupinama − od mlađe publike do odraslih. Programske su sekcije raznovrsne i uključuju posebna predstavljanja. Europska je dimenzija festivala dobra te se ostvaruje bliska suradnja s distributerima, platformama, kinodvoranama i školama. Karakterizira ga dobra europska i međunarodna umreženost kao i suradnja s drugim festivalima.

Više o rezultatima Poziva: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/support-for-film-festivals-eacea-162016-deadline-1_en.

U okviru prvoga roka Poziva (1. 12. 2016.) koji se odnosi na programe selektivne distribucije (EACEA/19/2016) hrvatski su distributeri stekli sredstva ukupnoga iznosa od 30.000 eura:

DISCOVERY d.o.o. – 15.000 eura

PA-DORA d.o.o. − 9.000 eura

2I FILM d.o.o. − 3.000 eura

Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival − 3.000 eura.

Više o rezultatima Poziva: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/distribution-selective-scheme-eacea192016_en.

Svim dobitnicima od srca čestitamo!

Vaš DKE − Ured MEDIA!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr