04/05/2018

Potprogram MEDIA deveti put zaredom podržao Animafest Zagreb iznosom od 35.000 eura, a distributerske tvrtke Discovery d.o.o. i Pa-dora d.o.o. osigurale potporu u iznosu od 20.600 eura!

U kategoriji prijava za potporu festivalima u tijesnoj konkurenciji od 104 prijave iz 20 zemalja članica Potprograma MEDIA osigurana je financijska potpora za samo 35 filmskih festivala, u ukupno odobrenome iznosu od 1,672.000 eura.

Hrvatska se, s tradicionalno uspješnom filmskom manifestacijom Animafest Zagreb i potporom u iznosu od 35.000 eura, našla tako među 20 zemalja članica Potprograma MEDIA.

Važno je istaknuti da su s obzirom na razinu produkcijskoga kapaciteta zemalja potpore za filmske festivale podijeljene na sljedeći način:

  • kategorija zemalja visokoga produkcijskog kapaciteta: ukupno 9 festivala − iz Francuske, Italije, Njemačke (6) i Velike Britanije;
  • kategorija zemalja srednjega produkcijskog kapaciteta: ukupno 10 festivala − iz Austrije, Belgije (2), Danske, Finske (2), Nizozemske i Poljske (3);
  • kategorija zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta: ukupno 16 festivala − iz Bosne i Hercegovine, Češke (3), Gruzije, Hrvatske, Latvije, Makedonije, Portugala (3), Rumunjske (2), Slovenije i Srbije (2). 

Iz perspektive festivalske vrste i namjene raspodjela financijskih sredstava Potprograma MEDIA strukturirana je ovako:

  • 14 festivala s predznakomglobalnoga
  • 9 festivala dokumentarnoga filma
  • 5 festivala s naglaskom na kratkome filmu
  • 5 festivala namijenjenih mlađoj publici
  • 2 festivala animiranoga filma.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) u okviru prvoga roka Poziva 17/2017 Animafest Zagreb ocijenila je ovim riječima:

Festival organizira brojne aktivnosti namijenjene publici, uključujući popratna događanja i cjelogodišnje programe. U njihovoj pripremi i provedbi često se koristi kombinacija tradicionalnih pristupa i inovativnih i originalnih ideja. Podrazumijeva se snažna europska dimenzija kao i visoka zastupljenost geografske raznolikosti. Festival ima dobro razrađenu strategiju u pogledu optjecaja filmova te promidžbe sadržaja i talenata s posebnim naglaskom na onima koji su vezani uz filmske škole i suradnju s drugim festivalima. Prisutni su i načini alternativne i komercijalne distribucije koji pridonose dodatnomu osnaživanju vidljivosti europskoga filma.

U okviru prvoga roka Poziva (5. 12. 2017.) koji se odnosi na programe selektivne distribucije (EACEA/12/2017) hrvatski su distributeri stekli sredstva ukupnoga iznosa od 20.600 eura:

DISCOVERY d.o.o. – 18.000 eura

PA-DORA d.o.o. − 2600 eura

Popis filmova koji su dobili sredstva:

Discovery d.o.o. – UNDIR TRÉNU (IS) – 2600 eura

Discovery d.o.o. – FOXTROT (PL) – 2600 eura

Discovery d.o.o. – THE KILLING OF A SACRED DEER (EL) – 5000 eura

Discovery d.o.o. – L'APPARITION (FR) – 2600 eura

Discovery d.o.o. – LE FIDELE (BE) – 2600 eura

Discovery d.o.o. – L'ATELIER (FR) – 2600 eura

PA-DORA d.o.o. – THE PLACE (IT) – 2600 eura.

Više o rezultatima potpore festivalima: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/support-for-film-festivals-2018-deadline-1_en.

Više o rezultatima potpore distributerima: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/selection-results/distribution-selective-scheme-eacea122017_en.

Svim dobitnicima od srca čestitamo!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr