23/11/2017

Portretist mrtvih autora i redatelja Matije Pisačića predložen za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2018.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je hrvatski kratki animirani film Portretist mrtvih  autora i redatelja Matije Pisačića na temelju prvoga evaluacijskog kruga predložen za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2018. 

Film će biti podvrgnut daljnjemu ocjenjivanju koje će provesti međunarodni žiri, a konačna će odluka o sudjelovanju filma u navedenome projektu biti donesena krajem ovoga mjeseca.

Domaći žiri koji je razmatrao dva pristigla projekta, s mogućnošću pitchinga uživo, činile su producentice Ana Cvitaš i Morana Komljenović te voditeljica DKE ‒ Ureda MEDIA Martina Petrović. Svoju je odluku o konačnome predlaganju kratkog animiranoga projekta Portretist mrtvih  autora i redatelja Matije Pisačića (umjetnička organizacija Anima) za daljnju međunarodnu evaluaciju žiri obrazložio sljedećim riječima:

Nakon predstavljanja projekta redatelja i producenta Matije Pisačića žiri je zaključio da se radi o iznimno kreativnome, inovativnome i nadasve složenome projektu. Neka od praktičnih rješenja za postizanje bolje vizualne narativnosti smatramo izuzetno kreativnima i nesvakidašnjima – primjerice, uporabu spremnika za vodu i boja u kombinaciji s videom i animacijom. Redatelj iskazuje artikuliran smisao za temu filma (tema je gubitak), svjestan je ciljane publike kojoj se obraća (tinejdžeri i odrasli) te ima jasno viđenje produkcijskoga procesa koji je pred njim, kao i snažnu osobnu motivaciju i ambiciju koje su rezultirale složenošću i visokom umjetničkom vrijednošću filma.

Sa sviješću o položaju i nedostatku profesionalnih suradnika potrebnih za ubrzavanje produkcije u suradnju, Euro Connection omogućio bi produkciji doticaj s potrebnim resursima i ispitao što sve projekt može ponuditi i izvan financijskog aspekta. Kao podrška ozbiljnomu pristupu animaciji, ovaj je projekt dragocjen za hrvatsku i europsku animaciju.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr