07/12/2012

Pet hrvatskih kina primljeno je u asocijaciju Europa Cinemas

Kino Metropolis MSU-a, Art-kino Grič i Ljetno kino Tuškanac iz Zagreba, Kino Novska te splitska Kinoteka Zlatna vrata, udruženi u mini grupu na čelu s kinom Metropolis, od 1. siječnja 2013. bit će punopravni članovi te najznačajnije europske udruge kina, što će im omogućiti financijsku potporu iz fondova Europske unije za prikazivanje europskih filmova.

Članstvu je prethodio dugotrajan pristupni proces koji je 2010. godine pokrenulo kino Metropolis, analiza repertoara i ispunjavanja višestrukih kriterija te posjet predstavnika Europa Cinemas za srednju i istočnu Europu Alexandrea Tchernookova u srpnju ove godine.

Osnovana 1992. uz financijsku potporu Programa MEDIA i francuskoga centra za kinematografiju CNC, Europa Cinemas prva je mreža kina koja prioritetno promiče europski film. Njezin je cilj osigurati operativnu i financijsku potporu kinima koja se obvežu prikazivati značajan broj europskih filmova, pokretati skupove i inicijative kao i promidžbene aktivnosti usmjerene na mladu publiku.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr