25/09/2018

Pari Pikule s projektom #EuropeanFilmChallenge ponovno osigurali potporu Potprograma MEDIA!

Interaktivni projekt namijenjen promidžbi europskog filma i razvoju publike #EuropeanFilmChallenge drugi je put dobio potporu Potprograma MEDIA u kategoriji poziva koji se odnosi na promidžbu europskih djela putem interneta, ove godine u ukupnoj vrijednosti od 148.836,00 eura.

Hrvatska udruga Pari Pikule sudjelovala je u pripremi projekta u suradnji sa šest međunarodnih partnera: Udruženjem filmskih radnika iz Bosne i Hercegovine, Kinom Tapiola iz Finske, Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma – Beldocs iz Srbije, Filmskom agencijom iz Španjolske, Kinom Bize iz Latvije te Kinom Metropolis iz Litve kao prijaviteljem. Na temelju poziva vezanog uz promidžbu europskih djela putem interneta pristiglo je ukupno 88 prijava, a 30 je projekata iz 11 zemalja članica predloženo za financijsku potporu Potprograma MEDIA. Hrvatskom partneru Pari Pikule u navedenom projektu osigurana su sredstva u iznosu od 14.980,00 eura!

Potpomognuti projekt #EuropeanFilmChallenge zamišljen je kao igra u kojoj u nekoliko krugova natjecatelji na različitim legalnim platformama i u različitim kontekstima gledaju europske filmove te skupljaju bodove. Na temelju njih po završetku kruga proglašavaju se pobjednici, koji bivaju nagrađeni odlaskom na jedan od značajnih međunarodnih filmskih festivala poput onog u Cannesu, Veneciji ili Berlinu. Projekt je osmišljen s ciljem promidžbe europskog filma i razvoja publike i to s posebnim naglaskom na korištenju inovativnih digitalnih alata, osobito legalnih platforma za gledanje filmova.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima (EACEA/13/2017):

„Prijava je dobro predstavljena, s jasnim ciljevima i zanimljivim prijedlozima u pogledu ophođenja sa složenošću i izazovima tržišta na inovativan način. Snažna okosnica projekta proizlazi iz činjenice da većina partnerskih zemalja pripada kategoriji zemalja niskog produkcijskog kapaciteta.“

Podsjetimo, ove su godine hrvatske pobjednice natječaja bile Veronika Milinović, s nagradom odlaska na Međunarodni filmski festival u Cannesu, i Larisa Šmitran, koja je posjetila Međunarodni filmski festival u Veneciji. Novi krug natjecanja kreće 14. listopada i trajat će do 10. prosinca o. g. Pobjednici/pobjedniku natjecanja bit će omogućena besplatna akreditacija za Međunarodni filmski festival u Berlinu 2019. godine kao i pokrivanje troškova prijevoza i smještaja.

Za sudjelovanje je potrebno registrirati se na službenoj stranici.

Udruzi Pari Pikule upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr