11/11/2020

Panel: Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom COVID-19 krize?

U sklopu 18. izdanja Međunarodnog filmskog festivala - Zagreb Film Festival održava se panel na temu Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom COVID-19 krize? Panel će se održati u sklopu programa Industrija, a moderatorica panela je voditeljica DKE- Ureda MEDIA Hrvatske – Martina Petrović.

U sklopu 18. izdanja Međunarodnog filmskog festivala - Zagreb Film Festival održava se online panel na temu Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom Covid-19 krize. Panel će se održati u sklopu programa Industrija, a moderatorica panela je voditeljica DKE Ureda MEDIA Hrvatske – Martina Petrović.

U okviru prve panel-diskusije Producirati ili ne u doba pandemije COVID-19? sudjelovat će sljedeći govornici:

 • Petra Kammerevert (članica Europskog parlamenta/Odbor za kulturu Europskog parlamenta),
 • Krešimir Partl (državni tajnik pri Ministarstvu kulture i medija),
 • Julie-Jeanne Régnault (glavna tajnica EFAD-a),
 • Ankica Jurić Tilić (producentica/EAVE voditeljica grupe/HRUP/Kinorama),
 • Ada Solomon (producentica/EFA/EWA/HiFilm),
 • Predrag Fred Matić (član Europskog parlamenta/Odbor za kulturu Europskog parlamenta).

Kako spasiti kina u doba pandemije COVID-19? tema je druge panel - diskusije te će sudjelovati govornici:

 • Christopher P. Marcich (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra),
 • Christian Bräuer (predsjednik CICAE),
 • Željana Zovko (članica Europskog parlamenta/zamjenica člana pri Odboru za kulturu Europskog parlamenta),
 • Nico Simon (predsjednik Europe Cinemas),
 • Alen Munitić (predsjednik Kino mreže/Kino Mediteran/FMFS).

Panel je nastao u suradnji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, DKE – Ureda MEDIA Hrvatske i Zagreb Film Festivala kao nastavak dugogodišnje suradnje nagrade LUX i Zagreb Film Festivala.

Europski audiovizualni sektor doživio je ozbiljne kratkoročne i dugoročne posljedice zbog krize uzrokovane virusom COVID-19. Baš kad smo pomislili da ćemo se uspjeti izvući iz nje, čini se da je COVID-19 uzvratio udarac!

Trenutne posljedice krize bile su raznolike i zahvatile su gotovo sve glavne grane audiovizualnog sektora, od prekida produkcijskih projekata do zatvaranja kina. No ima i uspješnih priča, koje treba promovirati u ovim teškim vremenima.

Za panel-diskusije važno je naglasiti da je 19. ožujka 2020. godine Europska komisija usvojila Privremeni okvir kojim se državama članicama omogućuje da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu zbog pandemije COVID-19 i neposredno nakon, 17. travnja 2020., Europski parlament usvojio je Rezoluciju o koordiniranom pristupu u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVID-19 i njezinih posljedica.

Uz vladinu/parlamentarnu podršku, mobilizirani su nacionalni filmski i audiovizualni fondovi diljem Europe kako bi se poduzele mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije uzrokovane virusom COVID-19 za razne grane filmskog i audiovizualnog sektora. Reorganizirali su svoje djelovanje i interne procedure da mogu nastaviti djelovati i pružati pomoć, prilagođavajući postojeće sheme da uvedu veću fleksibilnost ili stvaranjem specifičnih shema za olakšavanje poteškoća s kojima je sektor suočen. Neke mjere koje su filmske agencije poduzele vezane su za filmski i audiovizualni sektor u cijelosti, dok su druge ciljale specifične podsektore, odnosno produkciju, distribuciju i izlaganje, kao i događanja i festivale. Poduzet je širok i raznolik niz mjera, od stvaranja novih fondova za hitne slučajeve do olakšavanja uvjeta za pristup podršci, povećanja financijske pomoći, osnivanja pomoćnih usluga i slično.

Stoga je važno raspravljati o mogućnostima koje nacionalne i institucije EU mogu poduzeti kako bi zaštitile producente i kina u ovom teškom razdoblju. Kako bismo otkrili primjere dobre prakse u Europi, pozvali smo filmske producente, kinoproducente, organizacije, ali i predstavnike Europskog parlamenta, Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog audiovizualnog centra i Europa Cinemas, čiju političku podršku sad trebamo više nego ikad!

Panel-diskusije možete pratiti uživo putem službenih facebook stranica: DKE - Ureda MEDIA Hrvatske, Zagreb Film Festivala, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Pridružite nam se na dvije produktivne panel-rasprave da vidimo kako možemo pomoći i biti jedni drugima pozitivni primjeri u borbi protiv COVID-19 krize!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr