17/05/2022

Otvorene prijave za radionicu: „Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?“

DKE – Ured MEDIA iz Hrvatske i Austrije u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organiziraju radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište, čiju će kulminaciju predstavljati Pitching forum.

DKE – Ured MEDIA iz Hrvatske i Austrije u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organiziraju radionicu pod nazivom Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište, čiju će kulminaciju predstavljati Pitching forum.

Radionica će ponuditi smjernice profesionalcima, ponajprije redateljima i scenaristima, te adekvatne odgovore na pitanja o najučinkovitijim načinima pripreme i prezentacije vlastitoga projekta stručnoj javnosti – producentima, distributerima, prodajnim predstavnicima, ali i široj javnosti – publici.

Za provođenje radionice zadužena je njemačka producentica Roshanak Behesht Nedjad (In Good Company).

Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima i studentima filmskih odsjeka, u prvom redu redateljima i scenaristima, s fokusom na projektima kratkometražnih igranih ili dokumentarnih filmova (uz uvjet da su svojom tematikom vezani uz Split ili Mediteran, odnosno da se snimaju u Splitu ili njegovoj okolici). 

Sudionicima koji nisu iz Splita, pokrit će se troškovi smještaja i boravka.

Za provedbu radionice zadužena je iskusna i renomirana njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad (njezin posljednji film Misija Ulja Funk premijerno je prikazan 2021. u sklopu programa Generation, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu). Behesht Nedjad je članica Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijega europskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Za sudjelovanje će biti odabrano 10 projekata (5 projekata iz Austrije i 5 projekata iz Hrvatske).

Radionica će se održavati u razdoblju od 13. do 17. lipnja, od 10 do 18 sati, a završni Pitching forum održat će se 17. lipnja s početkom u 10 sati u Kinoteci Zlatna vrata.

NAČIN PRIJAVE:

Prijavnica mora sadržavati:
• životopis (maksimalno 1 str.);
• fotografiju;
• sinopsis (maksimalno 1 str.);
• logline (3 rečenice);
• financijski plan (ako se uz redatelja/scenarista prijavljuje i producent), odnosno okvirni iznos proračuna filma (ako se samostalno prijavljuje redatelj/scenarist);
• redateljsku koncepciju;
• odgovor na pitanje „Tko je vaša ciljana publika i zašto?“.

 

Prijavnica i svi traženi materijali, kao i cjelokupna radionica, bit će na engleskome jeziku. Napominjemo da će polaznici radionice imati obvezu izvršavanja „domaće zadaće“.

Tražene materijale  pošaljite, molimo, na adresu e-pošte: [email protected], s naznakom „Prijava za pitching radionicu“ najkasnije do 7. lipnja 2022. do 17 sati.

Odabrani će polaznici najkasnije do 9. lipnja 2022. biti obaviješteni o svome statusu te dobiti daljnje upute za pripremu.

S velikim zadovoljstvom želimo najaviti da je za najbolji pitching kratke forme, Festival mediteranskog filma Split osigurao financijski iznos od 10.000 kuna.

Žiri, koji čine Roshanak Behesht Nedjad (In Good Company), Dinko Božanić (UMAS) i Martina Petrović (DKE – Ured MEDIA Hrvatske), odlučit će o pobjedničkom projektu. 

DINKO BOŽANIĆ

Dinko Božanić od 2007. radi na Odsjeku za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, na kolegijima Filmska izražajna sredstva, Kratki film i video, Umjetnički film i video te Narativni umjetnički film. Od 2013. do 2017. bio je dopredsjednik Vijeća u kulturi za film i medijsku djelatnost Grada Splita. Krajem veljače 2020. godine pokrenuo je prvu natjecateljsku reviju splitskih studentskih filmova Revija UMAS 2019. Među filmografijom posebno se ističu sljedeći filmovi:  Tango Siesta (2022. – scenarij i režija), Planemo (2016. scenarij – Dinko Božanić,  r. – Veljko Popović), Utvrda utopija (2015. – r. Sandra Sterle, izvršni producent – Dinko Božanić), Zujanje (2014. – režija i scenarij). 

MARTINA PETROVIĆ

Od 2008. godine aktivno sudjeluje u osnivanju Hrvatskoga audiovizualnog centra, gdje i ostaje nakon što ju Europska komisija imenuje voditeljicom MEDIA deska Hrvatske. Na temelju uspješnih rezultata u osiguravanju europskih sredstava iz Programa MEDIA te cjelokupna doprinosa u promicanju hrvatskoga filma Hrvatska udruga producenata dodjeljuje joj prvu nagradu „Albert Kapović“ 2010. u okviru Zagreb Film Festivala. Kao voditeljica MEDIA deska Hrvatske (današnjeg DKE – Ureda MEDIA Hrvatske) aktivno sudjeluje u organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – bitnih instrumenta naobrazbe, informiranja i umrežavanja kako hrvatskih, tako i europskih filmskih profesionalaca.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]