25/06/2020

Otvorene prijave za drugi krug potpora Europskog fonda za kulturnu solidarnost

Otvorene su prijave za drugi krug potpora Europskog fonda za kulturnu solidarnost čiji je cilj podržavanje maštovitih kulturnih inicijativa koje jačaju solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora u svrhu pružanja odgovora na trenutnu pandemijsku krizu te njezine posljedice.

Dodatne informacije

Europska kulturna zaklada osnovala je Europski fond za kulturnu solidarnost čiji je cilj podržavanje maštovitih kulturnih inicijativa (velikih ili malih) koje jačaju solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora u svrhu pružanja odgovora na trenutnu pandemijsku krizu te njezine posljedice.

Trenutno suočavanje s COVID-19 krizom moglo bi predstavljati snažan europski trenutak jačanja i ujedinjenja lokalnih zajednica, razmjene vitalnih informacija, stručnosti i potrebnih znanja te ujedno naglasiti spoznaju da se istom tom krizom puno bolje može upravljati na temelju načela suradnje i solidarnosti. Potrebno je učiniti sve kako bi osjećaji europske suradnje i solidarnosti ostali opipljivi i jasni.

Fond je osnovan u partnerstvu s drugim zakladama, a otvoren je za pojedince, kolektive i organizacije iz svih sektora, uključujući civilno društvo, čije se inicijative i ideje, bile one kratkoročne ili dugoročne, odnose na:

 • očuvanje i proširenje europske kulturne solidarnosti kao ključnog elementa širenja ideje o Europi kao otvorenom i zajedničkom javnom prostoru za sve u ovom vremenu;
 • održavanje ljudske interakcije i izvan europskih granica u vrijeme ograničenog kretanja i naglašenog socijalnog distanciranja;
 • održavanje kulturnog života te pripremanje za kulturni preporod ujedinjene Europe tijekom i nakon krize.

Fond nudi potporu u tri kategorije:

 • do 12.500 eura;
 • ​12.500 ‒ 25.000 eura;
 • 25.000 ‒ 40.000 eura.

Potpore se mogu koristiti za financiranje širokog spektra aktivnosti u rasponu od početnog kapitala za potpuno nove inicijative do (su)financiranja razvoja već postojećih ideja do europske razine. Prihvatljivo je pokrivanje troškova materijala, uredskih troškova, rada putem internetskih platforma i komunikacijskih alata, troškova proizvodnje, honorara stručnjaka te troškova osoblja.

Fond će se prilagođavati, razvijati nove programske obrasce i ideje u skladu sa svim nadolazećim potrebama, izazovima i situacijama koje će određivati daljnji razvoj trenutne krize. S obzirom na specifičnost okolnosti financiranje je dostupno na temelju nekoliko kratkoročnih krugova prijava.

Kriteriji:

 • važnost za cjelokupnu temu i ciljeve Fonda;
 • izvedivost i potencijal provedbe;
 • ​utjecaj na trenutne izazove i sve uključene zajednice.

Posebna će se pozornost posvetiti projektima koji:

 • dolaze iz regija koje su do sada primile male, ili uopće nisu, financijske mjere pomoći institucijama kulturnog i kreativnog sektora;
 • imaju jasnu viziju raznolikosti, jednakosti i uključivosti utkanu u svoj program;
 • koriste sigurne i otvorene digitalne alate i platforme koji su alternativa stranim online platformama orijentiranih isključivo tržištu narušavajući time istinitost informacija i načela demokracije;
 • posjeduju svijest o globalnim problemima ekološke održivosti i klimatske pravde (s naglaskom na CO2 neutralnu budućnost kulturne mobilnosti).

Prihvatljivi prijavitelji:

 • prijavitelji moraju biti stariji od 18 godina;
 • predstavnici organizacija te pojedinci (nevladine organizacije, javne ustanove, privatna poduzeća i nezavisni profesionalci) iz kreativnog sektora i drugih područja kao što su edukacija, okoliš, socijalno poduzetništvo, zdravstvo, socijalna zaštita, ljudska prava itd.;
 • mogu se nalaziti bilo gdje u svijetu, ali njihov prijedlog mora jasno pridonijeti europskoj kulturi solidarnosti;
 • prijedlozi što su ih podnijele političke stranke nisu prihvatljivi;
 • prijave moraju biti poslane na engleskom jeziku uz priložen potpun budžet.

Prijave se obavljaju ispunjavanjem internetskog obrasca na poveznici.

Rok za prijavu je 14. srpnja 2020.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr