07/08/2013

Osvrt na radionicu TRANSMEDIJA GAMEPLAY

MEDIA desk Hrvatske u suradnji s Motovun film festivalom organizirao je 29. srpnja 2013. radionicu TRANSMEDIJA GAMEPLAY.

Naime, transmedija je revolucionirani način na koji stvaramo i doživljavamo priče, s rastućim utjecajem na filmska djela. Film je postao usko povezan s drugim narativnim formatima, od romana do videoigara, stvarajući opsežne, isprepletene i interaktivne fiktivne svjetove u kojima možemo sudjelovati. Ova je radionica upoznala polaznike s konceptom transmedije, posebice sa specifičnostima odnosa između filma i videoigara, novim filmskim metodama, interaktivnim filmom i ARG-om (Alternate Reality Games). Brojnim primjerima predstavljen je proces kreiranja transmedijskoga projekta pomoću kojih se može prikazati nova i "svježa" perspektiva filmskoga stvaralaštva te mogućnosti koje podrazumijeva interaktivno, participativno pripovijedanje.

Voditeljica radionice bila je dr. Jasmina Kallay koja je surađivala na brojnim filmovima, napisala je nekoliko knjiga i romana te radi kao savjetnica za mnoge nacionalne i regionalne filmsko-medijske fondove i produkcijske kuće u Irskoj i Velikoj Britaniji. Krajem 2013. godine Britanski filmski institut izdat će njezinu knjigu Gaming Film, kojom je obrađena tema utjecaja videoigara na suvremeni film. Nakon dugogodišnjega življenja i rada u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj nedavno se preselila u Hrvatsku.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr