14/11/2010

Osvrt na provedeni Natječaj za kreativne filmaše, predavanje Novi digitalni svijet – pripremite se za budućnost u četiri sata i VIP susret za producente održane 18. i 19. listopada 2010. godine u okviru Zagreb Film Festivala

Organiziranjem predavanja troje stručnjaka Novi digitalni svijet – pripremite se za budućnost u četiri sata te VIP susretom za producente nastojalo se pridonijeti pronalaženju potencijalnih ciljanih skupina.

MEDIA desk Hrvatske prvi je put objavio natječaj (pod pokroviteljstvom tvrtke Ujedinjene produkcije) čija je svrha omogućivanje potpore talentiranim i kreativnim filmašima prilikom istraživanja novih načina stvaranja filma i pripovijedanja priča u novome, digitalnom svijetu.

Hrvatska sudjeluje u Programu MEDIA od 2008. godine. Iste godine osnovan je i MEDIA desk Hrvatske, koji od tada aktivno radi na uvođenju i promidžbi novih audiovizualnih područja. Ove su godine u prvome planu bili novi mediji. Predavanje Novi digitalni svijet – pripremite se za budućnost u četiri sata, VIP susret za producente te prethodno spomenuti natječaj svim su sudionicima (njih 80) pružili priliku za upoznavanje raznovrsnih aspekata koje novi mediji otvaraju, ali jednako tako i za započinjanje vlastite priče.

Asta Wellejus u svom je predavanju pojasnila pojam novih medija, s primjerima starijega i novijeg datuma iz čitavoga svijeta. Navodeći recentne paradigme dobre prakse iz Ujedinjenoga Kraljevstva, Frank Boyd predstavio je pak načine koje prikazivači koriste u prilagođavanju izazovima novih medija, dok je Wendy Bernfeld naglasak stavila na analizu nekih od najbitnijih videoplatformi za nove medije (internetske, platforme za mobitel, ručne uređaje, VoD itd.) te objasnila funkcioniranje poslovnih i potrošačkih modela.

Od srpnja do rujna o. g. bio je otvoren Natječaj za kreativne filmaše, u čijoj je podlozi također bila tematika novih medija.

Od ukupno jedanaest prijavljenih projekata, četiri su ušla u uži krug te su odabrani timovi dobili priliku raditi na njihovu razvoju:

  1. OMNIBUS (Ana Radečić, Ivan Kelava)
  2. HVATAČ SNOVA (Barbara Jukopila, Aldo Tardozzi)
  3. TAJNI DNEVNIK DUNJE ŠPEK (Irena Krčelić, Dragica Posavec i Miroslav Wranka)
  4. BOZ (Denin Serdarević, Ivor Hadžiabdić).

Projekti su predstavili čitav niz tema, žanrova, tehnika i mehanizama – traženje potencijalne publike, poslovnih rješenja i platformi, televizijsku animiranu seriju, internetsku sapunicu za mlade, kompilaciju filmova mladih producenata iz šest različitih gradova…

Tajnomu dnevniku Dunje Špek (autori: Irena Krčelić, Dragica Posavec i Miroslav Wranka) kao pobjedniku dodijeljena je nagrada u iznosu od 1.500 eura. Prožet istančanim humorom i toplinom, mladim ljudima istovremeno omogućuje zanimljivo interaktivno iskustvo temeljeno na različitim platformama. Svojom humanom porukom upućuje ih u načine izbjegavanja zamki suvremenoga potrošačkog društva dokazujući vlastitim primjerom kako afirmativni, kvalitetni i pozitivni projekti nikada neće proći nezamijećeno.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr